Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Peikolle lunta tupaan vai vain pieni lumihiutale?

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti 26.3., että "Peikko Groupille tuli lunta tupaan markkinaoikeudessa". Kyseinen uutinen kertoi, että Peikko olisi hävinnyt patenttiin liittyvän riidan markkinaoikeudessa. Itsekin juttua lukiessani ihmettelin, mitä olimme hävinneet, ja olin äimän käkenä.

Suomessa markkinaoikeus ratkaisee patentteihin liittyviä kysymyksiä, muun muassa niitä, joissa yksi yritys on hakenut patenttia ja toinen yritys kertoo perusteita siihen, miksi kyseinen innovaatio ei ole innovaatio.

Tällä ”riidalla” ei näyttäisi olevan edes kaupallista arvoa.

Perusteina voi olla esimerkiksi se, että innovaatio on jo aiemmin keksitty tai jo alalla käytetty, ja näin ollen patenttia ei pitäisi myöntää. Joskus patentit jäävät voimaan, joskus eivät.

Peikko käy kilpailijoidensa patenttihakemuksia aktiivisesti läpi ja tekee vuosittain lukuisia pyyntöjä omasta mielestään perusteettomista patenttihakemuksista. Oman alansa johtavana yrityksenä Peikolla on usein parempaa tietoa siitä, mitä markkinoilla on jo käytetty ja kokeiltu, ja senkin vuoksi Peikko tekee tällaisia pyyntöjä eri maiden virastoihin runsaasti.

ESS:n uutinen perustuu yhteen Peikon tekemistä hallinnollisista menettelyistä, joka liittyy kilpailijan patenttihakemukseen. Lakitermein kyse ei ole riita-asiasta, joten tässä tapauksessa riidasta ei voi edes puhua. Lisäksi Peikon kilpailijayritys ei tietääkseni edes käytä kyseessä olevan patenttihakemuksen tuoteaihiota tuotannossaan, vaikka on jo lähes kuusi vuotta sitten, vuonna 2016, jättänyt patenttihakemuksen.

Yrityksellä ei ole mitään syytä tuoteaihion käyttämättömyyteen, ainakaan lakiteknisesti. Eli tällä suurella ”riidalla” ei näyttäisi olevan edes minkäänlaista kaupallista arvoa.

Kunnon mehevä riita kiinnostaa lehtijutuissa aina. Valitettavasti tässä jutussa ei ole siihen aineksia ollut, ei edes lumihiutaleen vertaa.

Kirjoittaja on Peikko Group oy:n toimitusjohtaja.