Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Varoitus ylioppilaalle 2022 – Kelassa ei osata lukea sen omia ehtoja ja tulkita niitä yhdenvertaisesti

Olen huolissani ylioppilaaksi valmistuvan nuoren toimeentuloturvasta suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Oman vuonna 2021 ylioppilaaksi valmistuneen nuoren osalta tämä on osoittautunut erittäin mutkikkaaksi ja voisin jopa väittää, että mielivaltaiseksi poluksi.

Kelan sivustolla on luettavissa, miten ylioppilas voi saada työttömyysetuutta, jos opiskelupaikka ei hakemisesta huolimatta avaudu. Odotusajan kesto on enintään 21 viikkoa.

Jos nuori keskeyttää opiskelun, hän voi Kelan toimesta menettää oikeutensa työttömyysetuuteen toistaiseksi. Oikeus palautuu esimerkiksi silloin, kun nuori on ollut vähintään 21 kalenteriviikkoa työssäoloehtoon luettavassa työssä.

TE-palvelut selvittää, onko nuori hakenut koulutukseen ja onko mahdollinen karenssi päättynyt esimerkiksi työssäolovelvoitteen täyttyessä. Kela puolestaan saa tämän tiedon TE -palveluilta ja maksaa työttömyysetuuden.

Esimerkiksi otan tuon alussa mainitsemani nuoren. Tietyistä, hyvin perustelluista syistä hän lukion opinto-ohjaajan ohjaamana vaihtoi kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nettilukioon suorittaakseen sinne viimeiset kurssit ja saadakseen lukion päättötodistuksen ja yo-todistuksen yhtä aikaa kevään juhlassa.

Näin kävi. Hän haki myös yliopistoon, mutta ei heti syksyllä päässyt opiskelemaan. Nettilukioon siirryttyään hän menetti heti opintotuen (vaikka opiskelikin edelleen).

Tällaista yhteiskuntaa en haluaisi omilla veroeuroillani olla rakentamassa.

Siihen en puutu, mutta käytännössä se johti siihen, että Kela lukion suorittamisesta huolimatta käytti lukion keskeyttämistä työmarkkinatuen saamisen esteenä koko vuoden 2021 loppuun ja ehkä edelleenkin päätöksensä taustalla. Nuori on siis ollut Kelan karenssissa 31.3.2021 alkaen.

Opintotuen ulkopuolelle jäätyään hän ilmoittautui työttömäksi työhakijaksi keväällä 2021. Ylioppilaaksi valmistuttuaan hän on tehnyt matalapalkkaisia töitä kaupan alalla ja viimeisin TE-palveluiden päätös on 18.3.22, että 14.5.2021 asetettu OK7-velvoitelausunto (31.3.21 alkaen) on purkautunut 17.10.2021, koska nuori on tehnyt osa-aikatyötä asetettujen ehtojen mukaisesti riittävän pitkään. 21.3. 2022 Lahden Kela tekee asiasta oman päätöksen ja työvoimapoliittisesta lausunnosta huolimatta ohittaa TE:n päätöksen ja jatkaa karenssia 30.5.22 saakka, koska henkilöllä ei ole ammatillista koulutusta tai korkeakoulututkintoa.

Päätös on epäoikeudenmukainen. Koko vuosi on ollut epäoikeudenmukainen nuoreni näkökulmasta. On näköjään niin, että Kelassa ei osata lukea sen omia ehtoja ja tulkita niitä yhdenvertaisesti, vaan vastuuta jää ilmeisesti liikaa yksittäisen työntekijän subjektiiviselle tulkinnalle ja vallankäytölle. Tällaista yhteiskuntaa en haluaisi omilla veroeuroillani olla rakentamassa.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.