Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kevytyrittäjyys ei ole tarinan pahis – väärinkäytösten ja työsyrjinnän takana poikkeuksetta toimeksiantajat

Etelä-Suomen Sanomat nosti dramaattisella otsikoinnillaan (ESS 20.3. printtilehti: "Uhrit vaikenevat surkeista palkoistaan") viime viikonloppuna esille rakennustyömailla erityisesti ulkomaiseen työvoimaan kohdistuvan työsyrjinnän.

Uudellamaalla keskimäärin joka kolmas talonrakennusalalla työskentelevä on ulkomaalainen, muualla Suomessa vastaavasti joka kymmenes. Työsyrjinnän taustalla on ollut muun muassa kielitaidon puute, tietämättömyys suomalaisesta lainsäädännöstä tai säännöistä.

Rakennusliiton kapeakatseinen ratkaisu työsyrjinnän ehkäisyyn on pyrkiä kitkemään kevytyrittäjyys rakennusalalta: ”Kevytyrittäjyys ei ole tapa, jolla rakennusalalla tehdään töitä.” Lisäksi 4.3.2022 julkaistussa Rakennusliiton ja -teollisuuden kannanotossa korostuu halu poistaa kevytyrittäjät työmailta.

Kuuleman mukaan näitä ”poistamisia” on jo tapahtunut eri työmailla varsin värikkäin menetelmin. Tässä sahataan kuitenkin väärään puuta etsimällä kevytyrittäjyydestä syyllisiä työmaiden ongelmiin.

Vaikka median viimeaikainen uutisointi ja Rakennusliiton ulostulot koskien kevytyrittäjyyttä ovat olleet varsin negatiivissävytteisiä, on erittäin hyvä, että aiheesta keskustellaan ja ihmisten tietoisuus tätä kautta parantuu. Haluaisin oikaista muutamaa artikkelissa esitettyä kevytyrittäjyyteen liitettyä väärinkäsitystä ja kääntää katseet kevytyrittäjistä toimeksiantajiin, joiden tulisi kantaa suurin vastuu työsyrjinnän ennaltaehkäisyssä.

Ensinnäkin, kevytyrittäjä ei ole työntekijä eli hän ei ole työ- vaan toimeksiantosuhteessa työn tarjoajaan, toisin kuin artikkelissa esitetään. Toisekseen, kevytyrittäjällä on mahdollisuus muiden yrittäjien tapaan vakuuttaa itsensä yrittäjien työttömyyskassasta eli hän ei automaattisesti putoa työttömyyskassojen ulkopuolelle.

Tarvitaan selkeät pelisäännöt ja niiden saattaminen kaikkien toimijoiden tietoon.

Lisäksi valitessaan vastuullisen laskutuspalvelun hän saa työntekijän vakuutusturvaa vastaavan vakuutusturvan. Tiivistettynä kevytyrittäjyys on tapa tehdä työtä yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä laskutuspalveluyhtiön tukemana: sopia työn suorittamisesta, maksettavasta korvauksesta ja työn aikataulusta itsenäisesti.

Rakennustyömailla tapahtuvat väärinkäytökset ja työsyrjintä tapahtuvat poikkeuksetta toimeksiantajien toimesta: he käyttävät härskisti edukseen työllistettävien henkilöiden tietämättömyyttä työnteon eri tavoista ja niihin sovellettavista säännöksistä sen sijaan, että he selventäisivät työhön tulevalle työsuhteen ja yrittäjyyden erot. Keskeinen ongelma on siis työn tarjoajien tietämättömyys tai piittaamattomuus, ei kevytyrittäjyys.

Suomessa on arvion mukaan noin 200 000 rekisteröitynyttä ja yli 50 000 aktiivista kevytyrittäjää, joista suuri osa nimenomaan haluaa työskennellä yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjiin kohdistuvat väärinkäytökset ovat jäävuoren huippu, joista meuhkataan median ja ammattiliittojen toimesta.

Kevytyrittäjyyden kieltämisen sijasta suosittelisin Rakennusliittoa valistamaan toimeksiantajana työskenteleviä yrityksiä ja vaatimaan toimeksiantajia toimimaan vastuullisemmin kaikkien työtä tekevien henkilöiden kanssa. Tarvitaan selkeät pelisäännöt ja niiden saattaminen kaikkien toimijoiden tietoon.

Me teemme jo oman osamme: neuvomme ja opastamme asiakkainamme toimivia kevytyrittäjiä parhaamme mukaan ja palvelemme suomen lisäksi useilla muilla kielillä. Me myös vakuutamme kevytyrittäjämme tapaturma- ja vastuuvakuutuksin ja opastamme heitä tunnistamaan työ- ja toimeksiantosuhteen erot sekä neuvomme muissa kevytyrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Moni työ, joka muuten teetettäisiin pimeänä, on kevytyrittäjyyden ansiosta vakuutettua ja verotettua.

Harmaan talouden torjunnassa kevytyrittäjyydellä on merkittävä rooli, ja moni työ, joka muuten teetettäisiin pimeänä, on kevytyrittäjyyden ansiosta vakuutettua ja verotettua. Pelkästään Ukko-kevytyrittäjät ovat jo tuoneet jo yli 115 miljoonaa euroa valtion kassaan. Tätä ei kannatta kitkeä pois – kevytyrittäjyys ei ole tarinan pahis.

Kirjoittaja on Ukko.fin lakiasiainjohtaja.