Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Harjun terveys oli isku demokratialle

Tuloksellisen tekemisen edellytyksenä on ymmärtää, mistä oikeastaan on kysymys. Mitä tarkoittaa strategia? Miten hyvä strategia laaditaan? Monille lienee kertynyt kokemusta strategioista, jotka ovat sanahelinää, ja sen onttous paljastuu tosipaikan tullen.

21.3.2022 Sibeliustalossa Päijät-Hämeen aluevaltuutetut aloittivat uuden hyvinvointialueen strategian tekoa. Strategiatyön aloittamisesta on hassua puhua, koska merkittävä strateginen päätös on tehty aikaisemmin.

Lahtelaiset luottamushenkilöt ovat näet jo luoneet alueelle strategian Lahden kaupungin päätöksen vastaisesti ja muiden kuntien päätöksistä irrallaan. Francis McCarron (kok.) ja Terttu Pohjolainen (kok.) vaikuttivat Harjun terveyden syntymiseen. Tällä on hyvinvointialueen strategialle suuri merkitys, koska kyseessä on alueella isoksi vaikuttajaksi paisunut yritys.

Hyvinvointialueen strategian suunnittelupäivänä Harjun terveyttä ei mainittu. Määräaikainen johtaja Marina Erhola korosti alustuksessaan luottamuksen tärkeyttä. Hallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) on toistanut yhteistyötä.

Olkaamme siis rehellisiä. Demokraattiselle päätöksenteolle ja luottamukselle oli mojova isku perustaa Harjun terveys, firma, jonka päätösvalta on sen omissa käsissä. Tulee mieleen oligarkkien menestys Venäjällä.

Päätösvallan pitämistä demokraattisilla luottamuselimillä yritettiin turhaan säilyttää, kun monipuolinen joukko valitti Harjun terveyden päätösprosessista juridisin perustein. Ainakin yhteistyön sujumiselle ja luottamukselle oli paha temppu tehdä tuollainen viritelmä juuri ennen kuin demokraattinen aluehallinto alkoi toimia.

Näin pudotetaan pohja luottamukselta ja haitataan johdonmukaisen strategian laatimista. Ehkä jotkut aluevaltuutetut ovat turhautuneet.

Alue on jakautunut kahtia, ja sen yhtenäisyys ei synny sanoja hokemalla. Jotta en harrastaisi hämäriä käsitteitä, konkretisoin asiaa kahdella erilaisella strategisella linjauksella.

”1. Hyvinvointialueen tärkein tehtävä on edistää väestön terveyttä, koska ajan mittaan se vähentää palveluiden tarvetta ja kustannuksia.”

”2. Tärkeintä on tarjota paljon hoitoja ja tutkimuksia, koska ne tuottavat firmalle tuloja.”

Herää kysymys, millainen strategia yhdistää nämä tavoitteet.

Sana strategia on peräisin sodankäynnistä. Strategia on suunnitelma, jota noudattamalla voitetaan sota vihollista vastaan. Hyvinvointialueen sodassa vihollisia ovat sairaudet, kärsimys, tuska, hätä, kipu ja ennenaikainen kuolema.

Toimintojen asettaminen tärkeysjärjestykseen on strategian laatimisen ykkösasia.

Pro Lahden aluevaltuutettu Seppo Korhonen on kirjoituksissaan kritisoinut hankkeen luisumista yksipuolisesti virkahenkilöiden ja heidän ohjaamiensa valmistelijoiden haltuun. Marina Erhola vastasi 23.3. Etelä-Suomen Sanomissa viitaten lakipykäliin ja poliittiseen valmisteluun.

Oma näkökulmani perustuu edellä mainittujen vihollisten, sairauksien ja kärsimyksen, kohtaamisiin 50 vuoden aikana.

Kirjoittaja on yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri, aluevaltuutettu ja aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja (ps.).