Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Evoa kehitettävä kunnioittaen metsästystä ja metsätaloutta

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 15.3. ympäristöministeri Emma Karin vierailusta Hämeenlinnassa ja pian sen jälkeen (ESS 19.3.) kysyi Hämeen kansanedustajien kantoja Evon kansallispuistohankkeeseen. Koska kannastani julkaistiin vain lause, pidän tarpeellisena avata ajatteluani laajemmin.

Kannatan Evon kehittämistä kansallispuiston sijasta retkeilyalueena. Retkeilyalueiden ehdoton vahvuus on niiden monipuolisuus. Tarvitsemme Suomessa alueita, joissa metsien monet mahdollisuudet suojelusta metsätalouteen ja riistanhoidosta virkistyskäyttöön yhdistyvät.

Evoa tulee kehittää metsästystä ja metsätaloutta kunnioittaen. Olen tehnyt aiheesta myös useamman kirjallisen kysymyksen eduskunnassa ja osallistunut aktiivisesti asian ympärillä käytyyn kansalaiskeskusteluun.

Minulla on ympäristöministeri Emma Karin kanssa eri käsitys siitä, saako kansallispuistossa metsästää. On otettava huomioon, että Evo on Etelä-Suomen suurin lupametsästysalue, jolla metsästää myös merkittävä määrä ulkopaikkakuntalaisia.

Sallan kansallispuiston malli, johon ympäristöministeri viittaa, ei siis ole omaksuttavissa Evolle, vaan puisto rajoittaisi alueen riistanhoitoa merkittävästi. Ukrainan sodan myötä huoleni myös energian saatavuudesta kasvoi. Suomen huoltovarmuutta ei tulisi missään nimessä heikentää näin haavoittuvassa tilanteessa talousmetsää vähentämällä.

Lämmitykseen käytettävästä metsähakkeestamme lähes puolet on tuotu Venäjältä. Muuttuneessa turvallisuusympäristössä tuontia tulee korvata nopeasti kotimaisella hakkeella ja turpeella.

Huoltovarmuutta ei tulisi heikentää talousmetsää vähentämällä.

Jos metsien ensiharvennusrästit saataisiin liikkeelle, riittäisi se korvaamaan suurimman osan tarpeesta. Jos epäonnistumme kotimaisten polttoaineiden lisäämisessä, on ainoa vaihtoehto ulkomaisen kaasun ja öljyn tuonnin lisääminen.

Suhtaudun esitettyyn Evon tiede- ja tutkimustoiminnan lisäämiseen innostuneesti. Kun ilmaston lämpenemisen myötä metsätuhojen riski kasvaa, korostuu hyvän metsänhoidon merkitys. Laadukasta metsäntutkimusta tarvitaan myös metsänomistajien turvaksi.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.) Asikkalasta.