Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Onko Wellamo uusi tapaus Ateriapalvelut? Myydä pitäisi, kun yhtiöllä vielä on jokin arvo

Kiitos, Lahden kaupungin konserni- ja tilajaosto. Työterveysyhtiö Wellamoa koskevalla päätöksellänne olette todennäköisesti aiheuttaneet meille veronmaksajille usean miljoonan tappion ja koko henkilöstön työttömyyden. Toivon tällaisen ehdotuksen takana olevien joutuvan vastaamaan omalla rahallaan päätöksistään, ei pelkästään kantamaan ”poliittista” vastuuta.

Onko Wellamo-tapaus toisinto Päijät-Hämeen Ateriapalveluista? Hyvin samanlainen tarina on kehittymässä. Silloinkin samat tahot olivat vastustamassa myyntiä, veronmaksajat menettivät miljoonia ja Lahti useita työpaikkoja. Voisi kuvitella, että olisi opittu!

Veronmaksajien omistama Wellamo toimii täysin kilpaillulla toimialalla. Työterveysvakuutuksia myy ja tarjoaa usea yhtiö. Lahteenkin tuli vuoden vaihteessa uusi toimija lisäämään kilpailua.

Ymmärtäisin omistajuuden, jos sitä kautta saataisiin parempaa palvelua työterveyteen tai edes lakisääteinen työterveyshuolto hoidettua edullisemmin. Nyt ei valitettavasti kumpikaan toteudu: me veronmaksajat (omistajat) maksamme turhia veroja, jotka kanavoituvat tehottomaan työterveyteen. Nämä varat voisi käyttää muuhun tärkeämpään toimintaan tai jättää keräämättä.

Wellamon suurin asiakas, joka edustaa 50 prosenttia varsinaisista vakuutetuista, tulee vaihtamaan toiseen yhtiöön, vähintäänkin kilpailuttaa palvelun. Totta kai yrityksen johto hallitusta myöten joutuu ottamaan kantaa tämmöiseen tilanteeseen.

Mikäli yrityksen hallitus ei reagoi tämmöiseen tilanteeseen mitenkään, syyllistyy hallitus huonoon hallintoon ja on vastuussa henkilökohtaisesti, mikäli Wellamo ajautuu konkurssiin.

Vielä huonompi valinta olisi, että yhtiötä jouduttaisiin pääomittamaan veronmaksajien rahoilla.

Virkamiestyönä on tehty aloite ja jaokselle on esitetty yrityksen myymistä. Myynti pitäisi tehdä vielä, kun sillä on jokin arvo, joka tässä tapauksessa muodostuu suoraan vakuutettujen työntekijöiden lukumäärästä. Tämä olisi ehdottomasti paras vaihtoehto.

Toinen on tietenkin jatkaa jäljelle jääneellä asiakaskunnalla, lähinnä omistajakuntien työntekijöillä, mikä ei taida olla liiketoiminnallisesti kannattavaa. Pahimmassa tapauksessa Wellamo ajautuu konkurssiin.

Oikeastaan vielä huonompi valinta olisi, että yhtiötä jouduttaisiin pääomittamaan veronmaksajien rahoilla.

Jotta kokonaisuus tulisi tietoon, niin puhutaan mahdollisesti 2–35 miljoonan ansaitsemisesta ja 80 työpaikan pitämisestä tai 80 työttömästä, olemattomista myyntituotoista ja jopa kahden kolmen miljoonan tappiosta, joka lankeaisi meille veronmaksajille.

Toivoisin, että jaoksen jäsenet ymmärtävät vastuunsa erittäin tärkeässä asiassa eikä alettaisi tekemään päätöksiä ideologisesta lähtökohdasta vaan markkinaehtoisesti.

Kuten yksi jäsenista sanoo, on aivan totta, että asiakas päättää, miten kukin järjestää oman työterveyshuoltonsa, mutta kyllä sen verran pitää olla ymmärrystä, että johto (jaos) myös ymmärtää asiakkaan päätöksen vaikutuksen omaan liiketoimintaan.

Kaupungin uudessa omistajastrategiassakin on otettu tällaiseen kantaa. Vai onko sekin vain paperi, jota noudatetaan silloin, kun siltä tuntuu?

Kirjoittaja on lahtelainen.