Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Kela-korvauksia leikataan taas, ja se voi johtaa vaikeaan potilastulvaan uusilla hyvinvointialueilla

Vaikka yksityiskohdat ovat vielä täsmentämättä, itse pääasia on jo käynyt selväksi. Hallitus leikkaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksista ensi vuoden alussa ison siivun rahoittaakseen vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen vahvistamisesta aiheutuvia lisäkustannuksia.

Periaatepäätöksen hallitus teki jo pari vuotta sitten, ja nyt asia on edennyt niin pitkälle, että siitä on olemassa sote-ministeriryhmän tuore esitys. Sen mukaan yksityisten Kela-korvauksia ei lopeteta käytännössä täysin, vaikka niinkin on väitetty. Niistä kuitenkin nipistetään kolmannes eli 64 miljoonaa euroa.

Rahat otetaan pois yksityisten lääkärikäyntien ja laboratoriotutkimusten sekä fysioterapian kaltaisten palvelujen korvauksista. Suun terveydenhoitoon ja mielenterveyden palveluihin hallitus ei halua leikkausta kohdentaa, koska niiden saatavuudessa on mittavia ongelmia julkisella puolella.

Varovaisuus voisi olla paikallaan.

Juuri vaikeus saada hoitoa julkisella puolella on tosin keskeinen syy siihen, että kansalaiset ylipäätään hakeutuvat hanakasti yksityiselle puolelle myös niissä palveluissa, joiden Kela-korvauksia tämäkin hallitus on nyt pienentämässä entisestään. Tämän tietäen Kelan pääjohtaja Outi Antila on varoittanut, ettei korvauksiin pitäisi puuttua vielä tässä vaiheessa eli sote-uudistuksen vasta astuessa voimaan.

Antila ennakoi järkeenkäyvästi, että Kela-korvauksen leikkaaminen ajaa kansalaisia yksityiseltä puolelta julkiselle tilanteessa, jossa ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, kykenevätkö toimintaansa vasta aloittelevat hyvinvointialueet vastaamaan lisääntyvään kysyntään.

Alueilla on tältä osin isoja ongelmia vanhastaan, joten Antilan mielestä hallituksen kannattaisi ottaa aikalisä, jotta hoitojonot eivät kasvaisi entisestään. Parannettavaa tiedetään julkisella puolella olevan esimerkiksi gynekologian ja silmäsairauksien palvelutarjonnassa.

Varovaisuus voisi olla paikallaan, olkoonkin, että Kela-korvauksiin aiemmin tehdyt leikkaukset eivät ole vähentäneet yksityisten palvelujen käyttöä samassa suhteessa edes pienituloisten keskuudessa. Kipuraja voi silti tulla jossain kohtaa vastaan, ja Kelassa sen pelätään tapahtuvan vuodenvaihteen jälkeen.

Nykyisen hallituksen ihannemaailmassa hyvinvointialueet pystyvät parantamaan palvelujensa saatavuutta niin hyvin, että Kela-korvauksista voitaisiin luopua kokonaan ja ohjata nekin rahat julkiselle puolelle. Se selkeyttäisi nykyistä sekavaa monikanavarahoitusta, mikä on ollut edellistenkin hallitusten haaveissa. Nähtäväksi kuitenkin jää, milloin aika on kyllin kypsä tavoitteen toteuttamiseksi, jos on koskaan.

Kela-korvausten pottiin tulossa kolmanneksen säästöt – lääkärinpalkkioiden ja hoidon korvauksia leikataan