Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Joka tilkku tarvitaan nyt viljelyyn, maksoi mitä maksoi

Maatalous on ajautunut akuuttiin kustannuskriisiin ja maatalousyrittäjien ahdinko on kouriintuntuvaa. Joka päivä kahdesta kolmeen tilaa laittaa lapun luukulle.

Tilanne on heikentynyt jo pitkään. Energian ja lannoitteiden hinta on moninkertaistunut. Viljelijät pohtivat, kannattaako peltoja tänä kesänä edes kylvää. Tällaista kysymystä ei yhdenkään viljelijän pitäisi joutua esittämään.

Jos ensi kesän sato jää heikoksi, heijastuu tämä myös seuraaviin vuosiin. Joka tilkku tarvitaan nyt viljelyyn, maksoi mitä maksoi.

Tuttu viljelijä kuvaili tilannetta: Suomessa on viime vuodelta ennätyshuono ja monin paikoin huonolaatuinen sato. Varastoissa on vain vähän viljaa ja öljykasveja. Siementilanne on tälle keväälle huono. Monet ovat jo suunnitelleet laittavansa reilusti kesantoja riskien välttämiseksi.

Viljasta ja öljykasveista uhkaa tulla huoltovarmuusasia. Viljelijät pelkäävät, että kylvettäessä menevät jo kaikki rahat ja polttoöljyn hinnan vielä noustessa ei ole varaa korjata satoa. Viljelijä kokee, että hänen riskillään pidetään yllä huoltovarmuutta. Sääolosuhteiden epävarmuus lisää viljelijöiden riskiä.

Marinin hallitus on viimein herännyt ruoantuotannon kriisiytymiseen ja päättänyt huoltovarmuuspakettinsa ensimmäisestä osasta, joka kohdistuu suomalaiseen ruokahuoltoon. Erinomainen uutinen.

Viljelijä kokee, että hänen riskillään pidetään yllä huoltovarmuutta.

Nyt on ripeiden ja yhtä järeiden poliittisten toimien aika kuin koronan iskiessä maahamme. On aivan välttämätöntä pitää maamme maatalous hengissä, viljelijät toimintakykyisinä ja turvata huoltovarmuus tänä epävarmana aikana.

Kristillisdemokraattien maatalouden kriisipaketissa on toimia maatalouden elinvoiman, ruokaturvan ja energiahuoltovarmuuden tukemiseksi. Yksi merkittävä keino on vuoden 2021 energiaveronpalautus kolminkertaisena tiloille, joiden toimintaan kohonneet energianhinnat ovat iskeneet pahiten. Suomen tulee nopeasti hakea EU:sta hyväksyntä tälle menettelylle.

Voimme myös myöntää arvonlisäveron maksuun 12 kuukautta kulutonta ylimääräistä maksuaikaa sekä poistaa maatalousrakennusten kiinteistöveron pysyvästi. Vero tulisi poistaa jo alkaneen vuoden osalta ja palauttaa tilojen mahdollisesti jo maksama osuus.

Nyt eivät kauniit puheet ja empatia riitä. Tarvitaan konkreettisia toimia, jotta meillä on jatkossa ruokaa, mieluiten suomalaista sellaista.

Kirjoittaja on Kristillisdemokraattien Hämeen piirin puheenjohtaja.