Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vihreät kannattavat ratkaisuja polttoainehintoihin

Maanantaina (ESS 21.3.) julkaistiin uutinen Hämeen vaalipiirin kansanedustajien kannoista ja toimenpide-ehdotuksista polttoaineiden liittyen kohonneisiin hintoihin. Uutisessa annettiin virheellisesti ymmärtää, että Hämeen kansanedustajista minä selvästi vastustan polttoaineveron keventämistä.

Tämä tulkinta on mutkien oikomista ja antaa yksipuolisen ja virheellisen kuvan kannastani, jonka kerroin toimittaja Juha Honkoselle sähköpostitse. Vihreät jakavat huolen polttoaineiden kohonneista hinnoista, jotka vaikuttavat hyvin monen suomalaisen arkeen. Moni on riippuvainen omalla autolla liikkumisesta ja siksi polttoaineen korkeita hintoja on kompensoitava kustannustehokkaalla, mutta reilulla tavalla kansalaisille ja yrityksille.

Polttoaineiden hintojen nousu on kuitenkin osa laajempaa energiakriisi-ilmiötä. Tämän takia ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia vain keventämällä polttoaineverotusta, kuten myös edustajat Tarja Filatov (sd.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) omissa vastauksissaan toteavat.

Tarvitsemme nopeita rakenteellisia muutoksia, joilla edistämme ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää energiapolitiikkaa. Vihreät ovat pitkään kannattaneet hiiliosingon kaltaista mallia, jolla kohonneita energian hintoja voitaisiin kompensoida pienituloisille ja haja-asutusalueilla asuville.

Monet asiantuntijat ovat painottaneet vihreän siirtymän merkitystä osana energiakriisin ratkaisemista. Vihreä siirtymä parantaa Suomen huoltovarmuutta ja energiaomavaraisuutta, kun emme ole riippuvaisia venäläisestä fossiilisista polttoaineista. Siihen pelkät polttoaineverojen alennukset eivät tuo ratkaisua, vaan ilmastotoimet on sidottava osaksi energiakriisin pitkäaikaisempaa ratkaisuja.

Rakenteellisten muutosten ohella meidän pitää ottaa pikaisella aikataululla käyttöön ammatti-diesel ja huomioitava enemmän kustannuksia työmatkavähennyskelpoisiksi. Osaa näistä hallitus on jo edistänyt helmikuun energiapaketissa ja viime viikolla valmistuneessa huoltovarmuuspaketissa.

Vihreät ovat näihin paketteihin sitoutuneet ja valmiita edistämään niitä nopealla aikataululla myös eduskunnassa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (vihr.).

Toimitus vastaa:

Juttua varten antamassaan vastauksessa Mirka Soinikoski luettelee useita asioita, joita nyt pitäisi tehdä. Mukana ei ole muutosta polttoaineveroihin. Sen sijaan hän kirjoittaa, että ”Syntipukki nykyisiin korkeisiin polttoainehintoihin on Putinin aloittama sota Ukrainassa.” Ilmeisesti siksi tulkitsin kansanedustajan pitkää vastausta väärin.

Juha Honkonen

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen esimies