Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Aluevaltuustolla on kädet vahvasti savessa

Vastaan aluevaltuutettu Seppo Korhosen (pro lahti) kirjoitukseen (ESS 22.3.).

Päijät-Hämeen aluevaltuustolla on kädet vahvasti savessa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. Maanantaina 21.3.2022 aluevaltuustolla oli perehdytyspäivä, jonka aiheena oli hyvinvointialueen strategian valmistelu. Lähes kaikki valtuutetut ja varavaltuutetut osallistuivat päivään.

Hyvinvointialueen valmisteluvastuu on siirtynyt jo 1.7.2021 perustetulle Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen valmistelu ja päätöksenteko tähtäävät siihen, että alueen asukkaiden palvelut hoituvat häiriöttömästi uudessa organisaatiossa vuoden 2023 alusta.

Aluevaltuutettu Seppo Korhosen kirjoituksessa on muutamia virheellisiä kohtia, joita on hyvä oikoa. Lainsäädännöllä määritetyn väliaikaisen valmistelutoimielimen kausi jatkui siihen asti, kunnes aluevaltuusto oli valittu ja aluehallitus aloittanut työskentelynsä. Täten viittaus väliaikaishallinnon puhevallan päättymiseen 1.3.2022 oli virheellinen.

Vakinaisen hyvinvointialuejohtajan viran täyttäminen on meneillään, ja väliaikaishallinnon valitsema ma. hyvinvointialuejohtaja hoitaa tehtävää, kunnes vakinainen viranhaltija on valittu. Hyvinvointialuejohtajan tehtävästä säädetään laissa, ja siten se on myös hallintosääntöön kirjattu.

Aluevaltuuston kokous 7.3.2022 käytti sille kuuluvaa valtaa järjestäytymällä. Sen keskeisin tehtävä oli valita luottamushenkilöt eri tehtäviin ja näin hyvinvointialueen luottamushenkilöhallinto saatiin käynnistettyä. Tuon kokouksen päätettävien asioiden valmistelu, kuten hallintosäännön hyväksyminen, perustui lainsäädännön mukaan väliaikaisen valmistelutoimielimen tekemään pohjatyöhön.

Viittaus väliaikaishallinnon puhevallan päättymiseen 1.3.2022 oli virheellinen.

Aluevaltuuston kokouksessa hyväksyttyä hallintosääntöä on valmisteltu laajassa väliaikaisen valmistelutoimielimen sekä poliittisen seurantaryhmän yhteistyössä. Lisäksi poliittinen seurantaryhmä oli pyytänyt 27.1.2022 mennessä alueen poliittisilta ryhmiltä kirjalliset kannanotot, ja ne on huomioitu valmistelussa.

Tästä muodostunut hallintosääntöehdotus siirtyi vielä poliittisten ryhmien käsittelyyn, ja käsittelystä saadun kirjallisen ohjeistuksen perusteella muodostettiin väliaikaisen valmistelutoimielimen päätösehdotus aluevaltuustolle. Lisäksi aluevaltuusto kirjasi hyväksyessään hallintosäännön, että se arvioi hallintosääntöä ja siihen sisältyvän poliittisen johtamisjärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta myöhemmin uudelleen.

Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta on valmisteltu ensin vapaaehtoisen valmistelun työryhmissä, jotka uudistuksen toteutumisen varmistuttua jatkoivat työtään väliaikaishallinnon nimeäminä. Väliaikaishallinnon toimikauden päätyttyä hyvinvointialueen hallitus vahvisti virkamiestyöryhmien toimeksiannon, sillä valmistelun on jatkuttava sosiaali- ja terveysministeriön tiekartan mukaisesti häiriöttä.

Kaikissa valmistelun vaiheissa poliittinen ohjaus on ollut tiiviisti mukana. Väliaikaisen valmistelutoimielimen kauden päätyttyä poliittinen ohjaus tapahtuu aluehallituksen ja aluevaltuuston toimesta. Molemmille toimielimille on jo sovittu tiheästi kokouksia keväälle 2022, yhteensä 11. Myös lautakuntien työ käynnistyy kevään aikana.

Uuden hyvinvointialueen käynnistyessä sekä vahva virkavalmistelu että selkeät poliittisen päätöksenteon rakenteet ja käytännöt ovat välttämättömiä, jotta väestön palvelut voidaan turvata.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ma. hyvinvointialuejohtaja.