Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Yksinhuoltaja, jonka lapsen isyyttä ei ole tunnustettu, saa vanhempainrahaa pidempään

Suomessa joka kolmas (n. 34 %) lapsiperhe on yhden vanhemman perhe (Tilastokeskus 2020). Yksinhuoltajat ovat eriarvoisessa asemassa muihin perheisiin nähden. Tuloerot ovat kasvaneet, ja yhden vanhemman perheissä on enemmän köyhyyttä ja yksinhuoltajuuteen liittyvän kuormituksen aiheuttamia terveysongelmia.

Yhteiskuntamme ei edistä tarpeeksi työn ja perheen yhteensovittamista yksinhuoltajaperheissä. Ennen kaikkea yksinhuoltajaperheiden tukemisessa on kyse lasten ja koko perheen hyvinvoinnin lisäämisestä.

Ei tietenkään pidä unohtaa, että yksinhuoltajaperheissä eletään myös onnellista ja merkityksellistä arkea. Jokainen perhe ja tilanne on erilainen riippumatta perheen kokoonpanosta.

Yksinhuoltajaäitinä haluan nostaa keskusteluun epäkohdan, jonka kohtasin, kun odotin lastani yksin. Tällä hetkellä lapsesta yksin huolehtiva äiti voi saada vanhempainrahaa 54 päivää pidempään.

Oikeus evätään, mikäli isyys tunnustetaan siitäkin huolimatta, että isä ei pystyisi osallistumaan lapsen hoitamiseen tai edes tapaamaan lasta. Yksinhuoltaja, jonka lapsen isyyttä ei ole tunnustettu, saa vanhempainrahaa pidempään.

Tuntuu kovin epäoikeudenmukaiselta. Tämä suorastaan kannustaa jättämään isyyden tunnustamatta tai lykkäämään sitä. Moni äiti haluaa ymmärrettävästi hoitaa lastaan kotona mahdollisimman pitkään, mutta yksinhuoltajaperheen talous on yhden ihmisen harteilla.

Oikeus evätään, jos isyys tunnustetaan siitäkin huolimatta, että isä ei pystyisi osallistumaan lapsen hoitamiseen.

Vanhempainrahakauden pidennyksen myöntäminen myös niille yksinhuoltajaperheille, joissa isyys on tunnustettu, olisi iso askel kohti tasa-arvoa ja lisäisi hyvinvointia.

Perhevapaauudistus 2022 ei anna asiaan selkeää vastausta, vaikka sitä kehutaan joustavaksi ja kaikki perheet huomioon ottavaksi. Uudistuksessa puhutaan kyllä itsellisten äitien vapaiden pidentämisestä, mutta miten käy pidennysten, kun isyys tunnustetaan?

Eilen 21.3. vietettiin kansainvälistä yksinhuoltajien päivää.

Kirjoittaja on yksinhuoltajaäiti ja Hämeen KD Nuorten puheenjohtaja.