Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kädet saveen sote-palvelujen kohentamiseksi

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajan Kristiina Hämäläisen mielipidekirjoitus (ESS 18.3.2022) avautui lukijalle varmaankin raikkaana tuulahduksena valtapolitiikasta. En kyseenalaista hänen motiivejaan suunnata katse kohti uusia toimintatapoja, mutta päättäjiltä on oikeus vaatia myös tekoja sanojen katteeksi.

Sote-uudistuksen toimeenpanoa säätelee laki hyvinvointialueesta ja niin sanottu voimaanpanolaki, joiden nojalla virkahallintoon perustunut väliaikainen valmistelutoimielin on valmistellut aluevaltuuston ensimmäisen kokouksen hallintosääntöineen.

Aluevaltuuston toimikausi alkoi 1.3.2022 ja voimaanpanolain (10 §) mukaan väliaikaisen toimielimen – ja sen puheenjohtaja Marina Erholan puhevalta valmistelussa loppui tuohon päivämäärään. Vaikka puhevalta loppui, puheet eivät. Hän ja kolme muuta hyvinvointiyhtymän viranhaltijaa leimasivat aluevaltuutettujen hallintosääntöön kohdistamat muutosesitykset laittomiksi.

Tämä tuotti tulosta, aluevaltuusto ei kajonnut viranhaltijoiden esityksiin, ja sen muuttaminen jäi poliittisten ryhmien puheenjohtajatoimikunnan neuvottelujen varaan.

Aluehallituksen puheenjohtajan peräänkuuluttama ”uudet toimintatavat” taitavatkin olla vain kuntapäättäjille uusia, mutta virkajohdolle vanhoja. Aiemman yhtymähallituksen tapaan aluehallituksen 14.3.2022 pitämä kokous päätti asioista täsmälleen määräaikaisen hyvinvointialuejohtajan esitysten mukaisesti.

Väliaikaisen toimielimen aikoinaan nimeämät työryhmät jatkavat sote-toiminnan ja hallinnon käynnistämistä ilman, että aluevaltuustolla olisi siinä sanaakaan sanottavana. Poliittisten ryhmien puheenjohtajatoimikunta valittiin ilman toimeksiantoa hallintosäännön korjailusta, vaikka aluevaltuutetuille annettiin muuta ymmärtää.

Lukija harkitkoon, voidaanko uusiksi toimintatavoiksi lukea, että ainoat aluehallituksen hallintosääntöön kohdistamat muutosesitykset koskevat luottamushenkilöiden palkkioita. Aluehallituksen puheenjohtaja saisi jatkossa vuosipalkkion lisäksi kuitata myös kokouspalkkiot, ja luottamushenkilöillä olisi jatkossa tilipäivä joka kuukausi eikä neljännesvuosittain, kuten hallintosääntöön on nyt kirjattu.

Mielestäni meidän päättäjien on upotettava kädet kyynärpäitä myöten saveen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen kohentamiseksi. Tämä edellyttää aluevaltuustolta hallintosääntöön sisältyvien sudenkuoppien poistamista.

Kirjoittaja on lahtelainen aluevaltuutettu (Pro Lahti).