Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Avustamisen laadulla on väliä myös Ukrainan osalta

Ukrainan sodan evakoille on toimitettu apua Suomesta ja muualta kiitettävän ripeästi. Apu tosin tavoittaa lähinnä ne, jotka ovat päässeet piirityksistä pois. Venäjä pyrkii estämään kaiken avun sotatoimialueille. Avun laadulla on kuitenkin väliä.

Kolmekymmentä vuotta sitten me muutamat lahtelaisjärjestöt keräsimme apua itsenäisyytensä uudelleen tavoittaneeseen Viroon. Keräystä johti Lahden vapaaseurakunta ja sen tarmokas johtaja Esko Knuuttila.

Salpausselän Säästöpankin tyhjä pankkisali oli käytössämme vaateavun keräämiseen ja lajitteluun. Kommunismista juuri vapautuneessa Virossa oli pulaa kunnollisista asusteista ja jalkineista.

Auttamishalu oli silloinkin kova. Aina ei ajateltu asioita loppuun saakka. Kotikomeroista tuotiin tarpeettomiksi jääneitä asusteita ja jalkineita.

Otimme kiitollisuudella kaiken vastaan, mutta jouduimme noin puolet avusta hylkäämään, koska koppuraisia jalkineita ja loppuun kuluneita vaatteita emme voineet viedä perille. Avun saajia piti kunnioittaa heidän hädässään.

Avustusjärjestöistä meitä lähti Viroon tarkastuskäynnille vajaa kymmenkunta henkilöä. Avun jakoi sikäläinen seurakunta Kohtlajärvellä.

Avun saajia piti kunnioittaa heidän hädässään.

Kuljetusauto oli tuonut avun muovisäkeissä perille. Siellä avun jakajilla oli tarkat kortistot apua kaipaavista. Perässä lähti kuusi lavallista näkkileipää ruokailukeskuksiin. Kaikki sujui hyvin.

Ukrainaan kannattaa lähettää avuksi rahaa tunnettujen avustusjärjestöjen kautta. Ne pystyvät hankkimaan tarvittavaa apua lahjoitusten turvin. Järjestöt ovat tiedottaneet, että vanhoja asusteita ja kenkiä ei tarvita, ja niistä on tullut ongelma kerääjille ja raja-asemilla Puolassa.

Samoin sinne on yksittäisten avun kuljettajien turha lähteä teiden tukkeeksi. Sotilasavun antaminen kuuluu Suomen puolustusministeriölle. Ukraina on viestinyt, mitä aseapua se tarvitsee.

Kokeneet organisaatiot kykenevät auttamaan parhaiten. Tämän jälkeen odottaa aikanaan mittava avuntarve jälleenrakentamisessa.

Venäjältä tulee katumussotakorvauksia vain, jos nykyinen johto vaihtuu järkeviin Kremlissä. Venäjän taloussulku, takavarikot ja epäonnistuminen Ukrainan valloituksessa ovat paras tae Venäjän johdon vaihtumisesta.

Kirjoittajat edustavat Itsenäisyyden Puolesta Lahti ry:tä.