Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Päijät-Hämeenkin puulla on nyt kysyntää

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset ulottuvat Suomen energiapolitiikkaan. Suomessa vankistuu yhteisymmärrys siitä, että riippuvuus Venäjän energiasta on saatava poikki.

Jopa perussuomalaisten Jussi-Halla-aho kirjoitti äskettäin kannattavansa vihreän siirtymän kiihdyttämistä eli luopumista fossiilisista polttoaineista. Vihreät puolestaan ovat kääntämässä kelkkansa ja kannattavat ydinvoiman lisäämistä. Rosatomin aika Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa on kuitenkin lopullisesti ohi.

Venäjään kohdistuvat talouspakotteet ja niiden vastapakotteet ovat ajaneet osan energiayhtiöistä etsimään nopeasti korvaavia polttoaineita venäläiselle metsähakkeelle. Noin neljännes Suomessa poltetusta hakkeesta on tuontitavaraa, lähinnä Venäjältä. Sitä on käytetty etenkin itärajan tuntumassa. Hieman yllättäen Lahti Energiakin on ostanut osan poltettavasta puusta Venäjältä.

Turpeen energiakäyttö on ajettu Suomessa alas ilmastosyistä. Alasajo tapahtui täysin hallitsemattomasti. Moni on kysynyt perustellusti, kuinka ilmastoystävällistä on turpeen korvaaminen hakkeella, joka tuodaan rajan takaa satojen kilometrien päästä.

Paljon parjattua turvetta huudetaan nyt apuun, kun etsitään Venäjältä tuotavan hakkeen, raakaöljyn ja mahdollisesti sähkön korvaajia. Kyse on huoltovarmuudesta ja hintapiikkien tasoittamisesta. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan turve on nopea tapa korvata tuontihaketta. Puuaineksia ei saada riittävän nopeasti liikkeelle.

Ongelmana on se, että yritykset ovat luopumassa turpeen nostamisesta. Ylijäämäksi jäänyttä turvetuotantokalustoa romutetaan valtion tuella.

Turve on ollut vuosikymmeniä puskuri lämmityspolttoaineiden saatavuuden ongelmille. Nyt näyttää selvältä, että huoltovarmuuden kannalta turvetta tullaan tarvitsemaan jatkossakin. Turpeen etuna on, että sitä voi varastoida vuosien ajan toisin kuin puuta.

Akuuttia tilannetta helpottaa se, että energiayhtiöillä on kevään polttoainevarastot pääosin hankittuna. Nyt on puoli vuotta aikaa järjestää polttoaineiden logistiikkaa ja hankintaketjuja ennen uutta lämmityskautta.

Oleellisinta on saada energiapuu liikkeelle, mikä tulee lisäämään puun kysyntää Päijät-Hämeessä. Kysymys kuitenkin kuuluu, miten puu saadaan metsästä kannattavasti lämpölaitoksiin. Se ei enää riitä, että haketta tehdään päätehakkuiden yhteydessä. Oikein toteutettuna energiapuun kerääminen tarjoaa mahdollisuuden tehdä hoitorästejä ja ensiharvennuksia, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja kasvattavat hiilinieluja.