Nina Rädyn Esalainen Päijäthämäläisiä ei enää niin helposti huijattukaan – törkeiden petosten määrä kääntyi huimaan laskuun

Tällä viikolla uutisoitiin nigerialaispetoksesta, jossa lahtelainen ja asikkalalainen mies luulivat olevansa tekemisissä Dubain prinssin kanssa. Rahaa meni 13 000 euroa.

Toinen oletti keskustelevansa koulutusviennistä mutta päätyi maksamaan veroja kuninkaallisten lähettämästä lahjapaketista.

Toinen taas luuli auttavansa prinssin sukulaisia Nigeriassa ja välitti tilinsä kautta valtavan summan rahaa. Sitä tuli tuntemattomistakin lähteistä, ehkä muilta huijatuilta tai rikollista rahaa "pestäväksi".

Tarina oli uskomaton. Se herätti kysymyksen, miten kukaan voi mennä tällaiseen lankaan.

Mutta mikään ei ole niin helppoa kuin jälkiviisaus. Petoksen uhreiksi ajaudutaan pikkuhiljaa. Innostava lähtötilanne muuttuu kiireisiksi ratkaisuiksi, joita tehdään kovassa paineessa uhkailujen alaisena.

Poliisikuulusteluissa suurin osa uhreista on kertonut toimineensa kuin sumussa, missä ei hallitse itseään. Huijatuksi tuleminen tuntuu myös nololta. Moni haluaa nuolla haavansa hiljaisuudessa.

Kavala maailma ei ole enää kaukana vaan kotona: tietokoneella ja puhelimessa.

Petosten uhreiksi eivät joudu vain erityisen hyväuskoiset vaan aivan tavalliset ihmiset. Kuka tahansa meistä. Esimerkiksi koulutustaso ei tarjoa suojaa.

Nykyajan ammattirikollisten petokset ovat taitavia: monipolvisten tarinoiden apuna on luotettavan oloisia teknisiä ratkaisuja. Rikollisilla on vaikkapa käytöstä poistettuja paketinseurantasovelluksia, joita on muokattu omiin tarpeisiin. Uhrit seuraavat olemattoman paketin kulkua maasta toiseen ja maksavat siitä vaadittuja veroja.

Huijattavia ei aina etsitä sattumanvaraisesti, vaan heistä on voitu hankkia taustatietoa. Näin petos on alusta asti vakuuttava.

Jotain hyvääkin Päijät-Hämeestä: törkeiden petosrikosten määrä on laskenut alkuvuonna huimasti.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna Päijät-Hämeestä lähes sata törkeää petosrikosta, joissa menetettiin vähintään 15 000 euroa. Vuonna 2020 määrä oli yli sata. Tänä vuonna tutkintaan on tullut muutama törkeä petosrikos.

2,5 kuukauden tarkastelujakso on lyhyt, mutta suunta on hyvä.

Päijät-Hämeen petosrikollisuuden tutkintaryhmää johtava rikoskomisario Teppo Kallio löytää muutokseen kolme syytä: verkko- ja teleoperaattoreiden suojaustoimet, pankkien tilisiirtoihin liittyvät suojaustoimet ja ihmisten lisääntynyt varovaisuus.

Petoksista on tehty paljon uutisia, ja toisaalta monien lähipiiristä löytyy jo varoittava esimerkki.

Päivi Räsäsen syytteet johtivat ennennäkemättömään palautetulvaan

Nigerialaispetokset ovat kansainvälisten petosten uranuurtajia, jotka solahtivat kirjeistä ja fakseista helposti verkkoon.

Petostyyppi nimettiin keksimispaikan mukaan, mutta ammattirikolliset voivat nykyään löytyä mistä vain.

Näissä petoksissa uhri auttaa luvattua palkkiota vastaan: antaa rahaa tai avustaa tilisiirroissa.

Lahdestakin on lähdetty 1980-luvulla matkalle Nigeriaan pelastamaan maasta pakenevia kuninkaallisia, joiden kymmenien miljoonien dollarien valuuttavaranto piti siirtää turvaan. Avusta oli luvattu 20 prosentin provisio.

Nyt "auttaminen" on paljon helpompaa, kun sen voi tehdä kotikoneella. Kavala maailma ei ole enää kaukana vaan kotona: tietokoneella ja puhelimessa.

Laite sai uniapnean kuriin ja pelasti kaikkien yöunet