Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Yrittäjät tarvitsevat tukea ja osaamista kansainvälisten osaajien rekrytointiin

Osaajapula jarruttaa kasvua kaiken kokoisissa yrityksissä, ja väestön ikääntymisen myötä pula entisestään pahenee. Kansainvälisiä osaajia tarvitaan jatkossa kaikenlaisiin työtehtäviin joka puolella Suomea. Tällä hetkellä vain joka kymmenennellä pk-yrityksellä on ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.

Yrityksille on annettava nykyistä enemmän tietoa ja neuvontaa ulkomaalaisen työvoiman palkkaamiseksi. Tähän tarvitaan työvoimahallinnon, oppilaitosten ja yrittäjien yhteistyötä. On myös selvitettävä, mitkä tekijät jarruttavat kansainvälisten osaajien rekrytointia.

Työhön ja koulutukseen perustuvaa maahantuloa on sujuvoitettava. Byrokratiaa on kevennettävä ja käsittelyresursseja lisättävä. Lisäksi on varmistettava, että Suomi on houkutteleva maa kansainvälisille työntekijöille perheineen.

Tarjolla on oltava koulutusta ja muita peruspalveluita myös muilla kuin kotimaisilla kielillä. Asioinnin paikallisten viranomaisten kanssa on onnistuttava myös englanniksi.

Monet yrittäjät kokevat, että oma kielitaito ei riitä yhteistyöhön ulkomaisten työntekijöiden kanssa. Pk-yritysten yrittäjille ja henkilöstölle onkin tarjottava heille suunnattua kielikoulutusta. Tätä kielikoulutusta voisivat hyödyntää myös pk-yritysten vieraskieliset työntekijät.

Eri koulutusasteiden oppilaitoksissa on oltava tarjolla monipuolinen kielivalikoima, jota on täydennettävä esimerkiksi valtakunnallisella verkko-opetuksella. Myös kansainvälisten osaajien perheille on oltava tarjolla suomen kielen opintojen lisäksi opetusta muillakin kielillä, jotta yhteiskuntaan integroituminen nopeutuisi.

Tärkeää on ottaa huomioon myös ukrainalaisten kokema huoli ja ahdistus.

Ukrainan sodan johdosta 37 prosenttia yrittäjistä kertoo tuoreessa Yrittäjägallupissa olevansa valmiita työllistämään ukrainalaisia. Työnantaja voi ottaa ukrainalaisen työhön, jos hänet on rekisteröity ja hänelle on myönnetty tilapäinen suojelu. Mitä enemmän henkilöitä yritys työllistää, sitä vahvemmat palkkaamisaikeet ovat.

Yrittäjien palkkaamishaluun vaikuttaa varmasti se, että ukrainalaiset ovat yleisesti olleet pidettyjä ja ammattitaitoisia työntekijöitä. Silti tämä tilanne voi olla monelle yrittäjälle ensimmäinen kerta, kun se palkkaa ulkomaista työvoimaa. Tärkeää on ottaa huomioon myös ukrainalaisten kokema huoli ja ahdistus. Siihenkin tarvitaan eri toimijoiden yhteistyötä ja osaamista.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija.