Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Koronavirus ei hellitä otettaan

Ukrainan sodan varjoon on julkisuudessa jäänyt se ikävä tosiasiassa, että uutissivuja viimeiset kaksi vuotta hallinnut koronapandemia vallitsee yhä keskuudessamme eikä edes osoita merkkejä nopeasta väistymisestä.

Päin vastoin, koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on esimerkiksi Päijät-Soten alueella tällä hetkellä erittäin korkea käännyttyään jälleen nousuun rajoitusten päättymisen jälkeen.

Viime viikolla Päijät-Hämeessä joutui sairaalaan yhteensä 43 koronapotilasta. Se oli selvästi korkein määrä koko epidemian aikana ja johdonmukaista seurausta siitä, että virus leviää edelleen väestössä niin vinhaa vauhtia, että mitkään laskurit eivät ole enää aikoihin pysyneet perässä.

Toki nyt vallitseva omikronmuunnos on tunnetusti siinä määrin lievempi kuin edeltäjänsä, ettei päivittäisiin tartuntamääriin ole enää ollut tarvetta tuijottaa yhtä tarkasti kuin aiemmin. Sairastuneita on paljon, mutta suurin osa potee taudin lievänä. Siten olennaisempaa on seurata sairaalakuormitusta. Sekään ei osoita Päijät-Hämeessä vielä hälyttäviä lukemia etenkään tehohoidon tarpeen osalta olkoonkin, että kiireettömästä hoidosta joudutaan taas tinkimään koronapotilaiden haukatessa leijonanosan resursseista.

Yllätykset suuntaan jos toiseenkin ovat mahdollisia.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu arvioimaan epidemiatilannetta seuraavan kerran vasta ensi viikolla. Tilanne lienee siis viranomaisten mielestä tällä hetkellä hallinnassa eikä uusille rajoituksille olisi tarvetta Toki vanhojen rajoitusten purkamisesta on kulunut vasta niin vähän aikaa, että yllätykset suuntaan jos toiseenkin ovat mahdollisia. Ja niitä korona on ehtinyt aiheuttaa jo monesti.

Muutoksen tilanteeseen voi tuoda esimerkiksi yleisen maskisuosituksen keventäminen, jonka kanssa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tosin päätti tällä viikolla ottaa tuumaustauon vielä toviksi. Se oli viisas veto, sillä monet asiantuntijat haluavat pitää maskisuosituksesta kiinni tilanteessa, jossa koronatartuntojen määrä on kautta maan korkealla ja ihmiset palailemassa lähityöhön.

Toki suosituksen poistaminenkaan ei merkitsisi sitä, että maskia ei saisi tai pitäisi käyttää enää lainkaan. Päin vastoin olisi suotavaa, että ihmiset turvautuisivat maskeihin myös koronan pahimman vaiheen hellitettyä aina, kun arvelevat niistä olevan hyötyä sekä itselleen että muille. Sama pätee muihin viruksen torjunnassa toimiviksi havaittuihin keinoihin kuten turvaväleihin ja hyvään käsihygieniaan. Niiden kuten terveysturvallisen käyttäytymisen merkitys ylipäätään ei katoa senkään jälkeen, kun koronapandemia joskus hellittää otteensa.

Häpeällinen kärkipaikka

Talousshokki jää maltilliseksi

Poliitikkojen on jo syytä jättää valtapelit ja katsoa eteenpäin: päijäthämäläiset ansaitsevat hyvät sote-palvelut