Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Niinistö soitti Putinille ja alleviivasi, mistä ei puhuttu

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi perjantaina pitkän keskustelun venäläisen virkaveljensä Vladimir Putinin kanssa. Niinistön mukaan puhelu kesti tunnin ja se keskittyi yksinomaan Ukrainan sotaan. Näin presidentti erikseen alleviivasi, että esimerkiksi Suomen tiivistyneet yhteydet Ruotsin kanssa tai vallitseva keskustelu Nato-jäsenyydestä eivät olleet puheenaiheena.

Vaan riittääpä sitä Ukrainassakin keskusteltavaa. Niinistöllä oli luonteva sauma kertoa Putinille Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin halusta keskustella Putinin kanssa suoraan. Niinistö oli ollut yhteydessä Zelenskyiin perjantaina ennen puheluaan Kremliin. Zelensky haluaisi suoran yhteyden Putiniin, koska ministeritason neuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä ovat edenneet nihkeästi.

Kumpikin kiinnitti huomiota humanitääriseen katastrofiin.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta ja on tärkeää, että Kreml vastasi pyyntöön myöntävästi. Näin pidetään edelleen diplomatian ovea raollaan lännen ja Venäjän välillä, vaikka sota jo täydessä käynnissä onkin. Niinistö ei ole puhunut Putinin kanssa sitten sodan alun, mutta yhteydenpitoon kannustettiin voimakkaasti muun muassa Saksasta ja Ranskasta. Euroopassa ymmärretään, että näissä oloissa kaikki, joilla on asiaan liittyvää painoarvoa, kannattaa ottaa Venäjän kanssa käytäviin keskusteluihin mukaan. Ja Niinistöllähän painoarvoa riittää. Hän tuntee Putinin Euroopan johtajista parhaiten.

Vaan aika näyttää, riittääkö sekään. Odotukset tapaamiseen eivät olleet suuret eikä keskustelun jälkeisissä kommenteissa julistettu läpimurtoa.

Neuvotteluasetelman tekee hankalaksi se, että aito halu neuvotella näyttäisi puuttuvan. Venäjä on rikkonut tulitaukoa ja estänyt evakuointeja. Se on iskenyt siviilikohteisiin ja aiheuttanut suurta tuhoa muun muassa ukrainalaisessa äitiys- ja lastensairaalassa Mariupolin satamakaupungissa.

Myönteistä keskustelun jälkeisissä virallisissa lausunnoissa oli se, että langan kummassakin päässä tunnuttiin ymmärtävän Ukrainan humanitäärinen katastrofi. Presidentti Niinistö korosti tarvetta saada aikaan välitön tulitauko ja taata siviilien turvallinen evakuointi humanitäärisiä käytäviä pitkin. Myös Kremlin tiedotteessa todettiin presidenttien kiinnittäneen erityistä huomiota siviiliväestön turvallisuuden varmistamiseksi ja humanitaaristen käytävien järjestämiseksi evakuointeja varten.

Niinistö keskusteli perjantaina myös Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa ja tapaa tämän maanantaina. Se on tärkeä osoitus siitä, että Suomi ja Ruotsi jakavat nopeasti keskenään informaation myös Kremlin isännän ajatuksista.