Pääkirjoitus Pääministeriys kahden kauppa

Tuore pääministerigallup ei tarjonnut kärkikaksikon osalta suuria yllätyksiä. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat kansansuosikit seuraavaksi pääministeriksi. Muut puheenjohtajat jäivät yllättävän kauas taakse.

Uutissuomalaisen USU-gallupissa kysyttiin, kuka eduskuntapuolueen puheenjohtaja olisi sopivin seuraavan hallituksen pääministeriksi. Marinia sopivimpana seuraavaksi pääministeriksi piti 23 prosenttia suomalaisista ja Orpoa 22 prosenttia.

Marinin ja Orpon hyvää tulosta selittää se, että puoluegallupeissa kokoomus ja SDP ovat selkeästi kaksi suurinta puoluetta. Kansalaiset näkevät, että Marinilla ja Orpolla on hyvät mahdollisuudet tavoitella ensi kevään eduskuntavaaleissa pääministerin paikkaa.

Puolueen vaalimenestyksen kannalta on tärkeää, että molemmilla suosikeilla on vahva tuki omiensa keskuudessa, 80 prosenttia. Marinille antaa lisävauhtia se, että Uutissuomalaisen viime kesällä teettämän gallupin mukaan Marin on kuluvan vuosituhannen paras pääministeri.

Muut puheenjohtajat jäivät yllättävän kauas taakse.

Suurimmat yllätykset koskivat perussuomalaisten, keskustan ja vihreiden puheenjohtajia. Perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa sopivimpana seuraavana pääministerinä piti seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista. Tulos on selvästi heikompi kuin perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus.

Purran heikkoa lukua selittää aluevaalien huono tulos sekä perussuomalaisten äänestäjäkunnan miesvoittoisuus. Kannattajien on vaikea nähdä perussuomalaista naispääministeriä.

Myös keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon kuuden prosentin kannatus oli hämmästyttävän heikko. Keskustan kannattajista vain hieman yli puolet piti Saarikkoa sopivimpana pääministeriksi.

Saarikon huonoa tulosta selittää keskustan alamaissa oleva kannatus. Kannattajat eivät usko, että keskusta voisi vuoden päästä nousta pääministeripuolueeksi. Saarikon heikkoon menestykseen vaikuttaa myös se, että puolue on jakautunut kahtia hallituskysymyksessä. Toinen puoli kannattaa punamultayhteistyötä, kuten Saarikko, ja toinen puoli on porvariyhteistyön kannalla. Hallituspuolueista heikoimman tuloksen sai vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, kaksi prosenttia. Vihreiden kannattajista ainoastaan 17 prosenttia piti Ohisaloa sopivimpana pääministerinä. Tulos kertoo siitä, etteivät omatkaan luota Ohisaloon. Sekin on mielenkiintoista, että Li Andersson (vas.), Harry Harkimo (liik.), Sari Essayah (kd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) keräsivät enemmän mainintoja kuin Ohisalo.