Lukijalta | Suurimman taakan kantavat mallioppilaat

Seuraan mielestäni tarkkaan mediaa, enkä ole havainnut, että olisi kiinnitetty juurikaan huomiota siihen, mitä Ukrainan sodan jälkeen tapahtuu ja mitä seuraa ilmastonmuutostoimien kannalta. Mitä tämän kaiken jälkeen ja kestäessä? Mitä on edessä, jos Venäjä selviytyy sodasta voittajana tai jos kärsii tappion?

Ennen Ukrainan sotaa Venäjä ei ollut kaikkein aktiivisimpien maiden joukossa ilmastonmuutostoimissa, ja tuskin on sitä sitäkään vertaa tässä kriisissä tai sen jälkeenkään. Oletan vahvasti, että Venäjä ei täytä niitäkään lupauksiaan tai sitoumuksiaan, joita se on ennen sotaa antanut.

Mukaan tähän täytyy laskea myös Venäjän liittolaiset, he kaikki käyttävät fossiilisia energialähteitä vielä vuosikymmeniä. Heitä ei saada neuvottelupöytiin, ainakaan niin, että he jotain asialle aidosti tekisivät.

Venäjä on ajautunut nurkkaan, tietoisesti tai tietämättään. Voidaan jopa olettaa, että Venäjä on hyvin tiennyt, mihin kaikkeen tämä johtaa; siihenkin, että energia maksaa merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi kaksi vuotta sitten.

Energian hinnat alkoivat nousta merkittävästi jo siinä vaiheessa, kun selvisi, että Venäjä siirtää joukkojaan lähemmäksi Ukrainan rajaa. Oletus tämäkin, Venäjällä on siis tiedetty, kuka tästä joutuu eniten maksamaan.

Se on EU ja etenkin sen kansalaiset, viimeistään ostaessaan ja maksaessaan elämisensä tarpeita. Suurimman taakan maksavat mallioppilaat, kuten Suomi ja sen kansalaiset.

Voidaan jopa olettaa, että Venäjä on hyvin tiennyt, mihin kaikkeen tämä johtaa.

Meillä ja EU:ssa edelleen luotetaan siihen, että kaikki osallistuvat talkoisiin, ilmastonmuutostoimiin. Nyt ikävä kyllä näyttää siltä, että iso osa merkittäviä päästäjiä ei ole mukana.

Ennen kuin mihinkään sitoudutaan peruuttamattomasti, tulee selvittää ja ymmärtää, kuinka paljon enemmän länsimaat ja kansalaisensa joutuvat vielä kiristämään taloudellista ruuviaan ilmastoimien vuoksi, että näiden edelleen uusiutumattomissa pitäytyvien taakka saadaan kompensoitua.

Vai onnistutaanko tässäkään? Enemmän keskustelua, ikävistäkin asioista!