Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Antakaa meille nuorille mahdollisuus – liian usein törmää asenteeseen, että emme ota sinua vakavasti, koska olet nuori

Mitä saan kuulla todella usein? No se on tämä: Minkä ikäinen sä olet? Ethän sä sitten voi osata tai tietää, kun olet vasta tuon ikäinen. Näitä sanoja olen kuullut liian usein, ja ne alkavat jo oikeasti kiukuttaa.

Itselläni on tällä hetkellä ikää 19 vuotta, eli eräin kriteerein olen vielä nuori, mutta eihän tuo kerro ihmisestä kaikkea. Omassa elämässäni, vaikka olen nuori, on tapahtunut paljon.

Menetin isäni, kun olin 10-vuotias. Silloin olin yksin äidin ja pikkuveljeni (erityislapsi) kanssa. Meillä ei ollut tukiverkkoa, joka olisi auttanut. Jouduin siis jo kasvamaan henkisesti vanhemmaksi, kuin ikäni oli.

Olen kuitenkin käynyt koulut, useita koulutuksia, vapaaehtoistöitä, tehnyt myyntityötä (omia koruja ynnä muuta). Olen työskennellyt lastenhoitajana, järjestänyt tapahtumia ja toiminut 4H-yrittäjänä.

Olen siis nuoresta iästäni huolimatta ehtinyt kokea ja tehdä monenlaista. Silti saan kuulla iästäni ja siitä johtuvaa vähättelyjä. Miksi? Miksi ei anneta mahdollisuutta ja uskota, että nuorella voi olla hyviä ideoita ja kokemusta. Miksi aina käännytään siihen, että kun olet nuori, emme ota sinua vakavasti.

Koko ajan kuulee aikuisten ihmettelevän, miksi nuoret roikkuvat täällä Orimattilassa S-marketin kulmilla tai muualla vastaavissa paikoissa, metelöivät ja häiriköivät. Olisikohan syynä se, ettei nuorille ikävä kyllä anneta mahdollisuutta rakentaa omanlaistaan harrastamista, tapahtumia ja vastaavia ja vain siksi, että he ovat niin nuoria, eivätkä tiedä eivätkä osaa.

Emmekä me voi oppiakaan asioita, jos meille ei anneta mahdollisuutta.

Olen käynyt kovan henkisenkin matkan siihen, että olen, kuka nyt olen. Ei ole ollut helppoa, ja moni olisi varmasti luovuttanutkin. Itsellä on kuitenkin halu auttaa nuorena nuoria, ideoida tapahtumia heitä ajatellen. Haluaisin kuulla nuorilta (ala-aste, yläaste, lukio/amis) itseltään, mitä he toivoisivat, että Orimattilassa olisi.

Siksi olen vieläkin monessa mukana, jopa erään yhdistyksen hallituksessa, ja pyrkinyt saamaan asioita paremmiksi. Vastaukseksi olen kuullut vanhemmilta toimijoilta naurua ja vähättelyä vain siksi, että olen niin nuori.

On sanottu, että nuorissa on tulevaisuus, mutta miten se näkyy esimerkiksi täällä Orimattilassa? Ei mitenkään. Lapsille ja lapsiperheille on toimintaa useillakin tahoilla, mutta ei nuorille. Ikä on vain numero, on toinen sanonta, mutta tiukan paikan tullen ei se ole niin, vaan olet edelleen se nuori, joka ei iän vuoksi voi tietää eikä osata.

Tuleehan siinä väkisinkin mieleen, että kuinka kauan nuori jaksaa hakata päätä seinään eli jatkaa yrittämistä, jos ja kun vain nauretaan ja vähätellään eikä anneta mahdollisuutta näyttää, mihin pystyy ja kykenee. Elämme kuitenkin ajassa, jossa pitäisi uudistua ja uudistaa asioita, ei pyöriä vanhoissa asioissa.

Älä katso vain ikää! Anna meille nuorille mahdollisuus ja voit yllättyä. Emmekä me voi oppiakaan asioita, jos meille ei anneta mahdollisuutta tehdä parempaa huomista. Kannattaa muistaa, että nykyiset nuoret on ne, jotka jatkossa pitävät huolta vanhemmista ihmisistä ja kodista.

Kirjoittaja on Vuoden nuori orimattilalainen 2021.