Peter Gabrielssonin Vierailija-kirjoitus | Päijät-Hämeessä riittää tarjottavaa, mutta jotain sentään tarvitaan lisää

Olen saanut työskennellä itse matkailun parissa tavalla tai toisella yli kahdenkymmenen vuoden ajan neljässä eri maassa kahdessa lentoyhtiössä sekä hotelli- ja ravintola-alalla. Meillä suomalaisilla on aina ollut jotenkin sisäänrakennettuna pakottava tarve lomalla lähteä pääsääntöisesti ulkomaille.

Se on toisaalta aivan ymmärrettävää ihmisten jatkuvasta halusta nähdä ja kokea uutta. Vaikka on sanottu, että joskus on hyvä matkustaa kauas nähdäkseen lähelle, niin kuitenkin taas taisi pakko olla paras konsultti.

Korona sulki rajoja ja teki muutenkin ulkomaille matkustamisesta vaikeampaa ja epävarmempaa. Vaihtoehdoksi jäi oikeastaan vain kotimaan matkailu. Ennen koronaa Päijät-Hämeen alueen matkailijoista neljännes oli ulkomaalaisia. Koronan aikana osuus romahti muutamaan prosenttiin.

Onneksi kotimaan matkailu on paikannut vajeen ja kesän 2020 ja 2021 aikana absoluuttiset kotimaan matkailijamäärät ovat kasvaneet jopa vuoden 2019 tasosta! Koronavuoden kesäsesonkina Päijät-Hämettä enemmän kasvoi prosentuaalisesti enemmän vain pääkaupunkiseutu. Jos pääkaupunkiseudun luvuista poistettaisiin ystävien ja sukulaisten vuoksi tapahtunut matkailu, uskaltaisin väittää, että Päijät-Häme on kasvanut valtakunnassa eniten.

Kotimaanmatkailijat ovat todella löytäneet Päijät-Hämeen. Nyt meidän alueemme matkailuyrittäjillä on kaikki kortit käsissä hyödyntääksemme valtavat mahdollisuudet pysyvästi kotimaan matkailijoiden parissa. Meidän on uskottava omiin erottuvuustekijöihimme, panostettava vahvuuksiimme entisestään, mutta ennen kaikkea lunastettava jokaisessa asiakaskohtaamisessa ne odotukset, joita olemme asiakkaillemme antaneet.

Matkailu on aina perustunut oleellisesti lähtöalueen ja kohdealueen saavutettavuuteen sekä kohdealueen vetovoimaan suhteessa kilpailijoihin. Päijät-Hämeen matkailun näkymät ovat näihin peruspilareihin aseteltuna erinomaiset.

Koronavuoden kesäsesonkina Päijät-Hämettä enemmän kasvoi prosentuaalisesti enemmän vain pääkaupunkiseutu.

Pääkaupunkiseutu on, ja tulee aina olemaan, kotimaanmatkailun suurin lähtöalue. Päijät-Hämeen alue puolestaan on, ja tulee aina olemaan, tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta, unohtamatta, että olemme tunnin matkan päässä Helsinki-Vantaan lentoasemalta, joten kansainvälisetkin matkailijat pääsevät tänne helposti.

Poikkeuksellisen sijainnin myötä, joka on matkailu- ja palvelualalla kaiken a ja o, meillä on tarjota matkailijoille maailman megatrendejä myötäilevää sisältöä valtavasti. Päijät-Hämeen luonto vesistöineen on maailman mittapuussa poikkeuksellinen. Tästä osoituksena ovat Salpausselkä Geoparkin eteneminen kohti Unesco Geopark -statusta sekä Lahden seudun valikoituminen kymmenen parhaan eurooppalaisen matkailukohteen joukkoon ja Euroopan parhaaksi vastuullisen matkailun kohteeksi vuonna 2022.

Päijät-Häme tarjoaa luonnon lisäksi laajan ja vertaansa vailla olevan tarjonnan liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille matkailijoille ympäri vuoden, ja hyvinvointiin ihmiset haluavat panostaa. Pystymme tarjoamaan kaikkea pienen kylän idyllisestä hengestä kansainvälisen megatapahtuman puitteisiin. Meiltä löytyy laadukasta kulttuurisisältöä ja mahtavaa lähiruokaa maatiloilta.

On ehkä helpompaa todeta, että meiltä ei puutu sisällöllisesti juuri mitään. Mahdollistaaksemme tulevaisuuden kasvun ja kilpailukyvyn tarvitsemme alueelle lisää laadukasta hotellikapasiteettia. Tämän eteen meidän kaikkien sidosryhmien kanssa ponnisteltava, koska nyt on se hetki.

Matkailun kasvun puolesta puhuvat faktat ja hieno kansainvälinen näkyvyys, jota alueemme matkailu on saanut viime kuukausina. Me olemme lähellä, ja kaikki on totta.

Kirjoittaja on Vierumäki-yhtiöiden toimitusjohtaja ja Lahti Regionin hallituksen puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut