Lukijalta | Nato-jäsenyys provosoisi hyökkäyksen

Suomen puolustusvoimat ovat riittävä pelote hyökkääjää vastaan. Minut armeija koulutti jalkaväen tiedustelu-upseeriksi. Suomen 280 000 hengen sodanajan vahvuus, riittävä kalusto sekä koulutettu ikääntyvä reservi ovat tarpeeksi vastenmielinen hyökkääjän näkökulmasta.

On turha pällistellä Venäjän koko armeijaa ja kalustoa Suomen uhkana. Ei Venäjä irrottaisi Suomen miehitykseen edes vastaavaa joukkoa, kuin nyt hyökättyään väkiluvultaan kahdeksankertaiseen Ukrainaan.

Mitä Venäjä tavoittelisi Suomesta: Ukrainassa on esimerkiksi viisi prosenttia maailman mineraaleista ja runsaat energiavarannot. Suomessa on…?

Venäjän voi kuitenkin provosoida hyökkäämään. Käsien levittely somessa ei auta jälkikäteen. Aseiden lähettäminen Ukrainaan oli provosoiva ja hysteerisen reaktiivinen päätös hallitukselta.

Lääkintäapu, kenttämuona, luotiliivit ja niin edelleen olisivat välttämättömiä sotatoimissa, mutta ne eivät olisi provosoineet aseisiin verraten.

Nato-jäsenyyden myötä voimme kaivaa poterot valmiiksi. Mikä jumalallinen käsky velvoitti Natoa ympäröimään Venäjän viime vuosikymmeninä, vaikka USA lupasi, ettei Nato laajene “tuumaakaan” Saksasta itään? Otan harhaoppisen vertauksen: Neuvostoliitto laajensi sotilaallista valtaansa kohti Kuubaa 1960-luvulla, jolloin USA laittoi kovat piippuun. Neuvostoliitto osoitti nöyryyttä vetäytyessään Kuubasta. Kärsi mieluummin imagotappion kuin sodan.

Käsien levittely somessa ei auta jälkikäteen.

Milloin Nato on ottanut vastaavan askeleen taaksepäin sodan välttämiseksi? Taka-askel vaarantaisi aseteollisuuden osingonmaksukyvyn. Suomen ei tule osallistua Venäjän piirittämiseen Nato-jäsenyydellä.

Voimme lisätä puolustuspelotetta käyttämällä Nato-jäsenyydestä säästyvän 40–80 miljoonan euron vuosimaksun vaikkapa maasta ammuttavien ilma- ja panssaritorjuntaohjusten hankkimiseen – ja nauttia rauhasta.

Kirjoittaja on lahtelainen filosofian maisteri.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut