Pääkirjoitus Poliitikkojen on jo syytä jättää valtapelit ja katsoa eteenpäin: päijäthämäläiset ansaitsevat hyvät sote-palvelut

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on ennennäkemättömiä haasteita. Koronavirus ei ole vielä väistynyt, ja hoitojonot ovat kasvaneet pitkiksi erityisesti Päijät-Hämeessä.

Päijät-Soten henkilöstö on tehnyt valtavasti töitä asiakkaiden eteen. Hoitohenkilökunnasta on huutava pula, niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Akuutein haaste tulee Ukrainan sodan tuomasta humanitaarisesta kriisistä, jonka vaikutukset tulevat näkymään myös Päijät-Hämeessä.

Mitä tämän kaiken keskellä tekee tulevan hyvinvointialueen ylin päättävä elin, aluevaltuusto? Maanantaina pidetyn ensimmäisen kokouksen ja sitä edeltäneen viikon tapahtumien perusteella ikävän monen valtuutettujen tarmo näyttää hyvin vahvasti keskittyvän valtapeliin.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen suurimmat ongelmat ovat hoitajapula ja rahoitusvaje, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen

Hyvinvointialuetta on valmisteltu tiiviissä tahdissa viime kesästä lähtien. Väliaikaisen valmistelutoimielimen Vaten lisäksi paljon työtä on tehty myös poliittisessa seurantaryhmässä, joka piti kaikkiaan 11 kokousta, joista ensimmäisen, vaikkakin epävirallisen, jo huhtikuussa 2021.

Poliittisella ohjauksella on myös ollut painoa ja valmistelun aikana tehty merkittäviäkin muutoksia ohjauksen perusteella: on esimerkiksi hylätty aiemmin laajassa yhteistyössä valmisteltu, poliittisen seurantaryhmän puheenjohtajan SDP:n Mika Karin kannattama valiokuntamalli, jolla tavoiteltiin valtuuston roolin merkittävää vahvistamista.

Tätä taustaa vasten onkin perin kummallista, että SDP viime viikolla lähetti aluevaltuutetuille listan lisäys- ja muutosesityksiä hyvinvointialueen hallintosääntöön. Johtavat viranhaltijat joutuivat pitämään kriisikokouksen ja laatimaan vastineen.

Vastine muistutti muun muassa siitä, että aluehallituksen ja valtuuston työn aloitukselle ei ole edellytyksiä, jos hallintosääntöä ei hyväksytä.

Nyt pitää suunnata katseet eteenpäin .

SDP:n aluevaltuutettu ja Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén on tuonut esiin, että aluevaltuuston päätösvallan pitää ulottua yksityistämisiin ja Harjun terveyden kaltaisiin asioihin. Ehkä tässä on kaunan ydin. Osa demareista ei vieläkään ole päässyt yli siitä, että Harjun terveyden perustaminen ratkesi yhtymäkokouksessa vastoin Lahden kaupunginhallituksen ohjetta.

Päätöksenteko aluevaltuustossa tulee kuitenkin olemaan täysin toisenlaista kuin yhtymäkokouksessa. On aika suunnata katseet eteenpäin ja ajatella alueen asukkaita. He ansaitsevat mahdollisimman hyvät sote-palvelut, joita tuottamaan tarvitaan myös yksityisiä yrityksiä.

Todellisista haasteista ei tule pula hyvinvointialueella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut