Lukijalta | Järjestöt voivat vahvistaa vuorovaikutusta asukkaiden ja hyvinvointialueen välillä

Päijät-Hämeen kaikkien aikojen ensimmäinen aluevaltuusto aloitti juuri toimintansa. Uudet aluevaltuutetut päättävät alueellaan hyvinvointialuestrategiasta, jossa he määrittävät alueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteet.

Strategia sisältää muun muassa asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen, palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat linjaukset sekä laeissa säädetyt palvelutavoitteet. Strategiassa on myös huomioitava asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet. Hyvinvointialuestrategia on siis asiakirja, jolla on alueen asukkaiden arjen kannalta suuri merkitys.

Osana hyvinvointialuestrategiaa laaditaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategia, jossa määritellään, miten palvelut toteutetaan alueella. Palvelustrategia vastaa alueen asukkaiden palvelutarpeisiin ja paikallisiin olosuhteisiin. Pelastustoimen vastaava asiakirja on palvelutasopäätös.

Päijät-Hämeen uusien aluevaltuutettujen kannattaa jo heti alussa kiinnittää huomiota järjestöjen kanssa tehtävään yhteistyöhön, sillä järjestöt ovat yritysten tavoin hyvinvointialueiden tärkeä strateginen kumppani. Järjestöt on otettava huomioon strategioissa, jotta niiden toiminta nivoutuu luontevaksi osaksi hyvinvointialueen toimintaa alusta lähtien.

Järjestöjen sisällyttäminen hyvinvointialueen strategioihin ja sitä kautta toimintaan on tärkeää monesta syystä. Järjestöt voivat täydentää tietopohjaa alueen asukkaiden palvelutarpeista ja olla kumppaneita niin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kuin palvelujen tuottamisessakin. Ne myös vahvistavat sosiaali- ja terveydenhuollon tasavertaista yhteensovittamista.

Järjestöt voivat vahvistaa vuorovaikutusta asukkaiden ja hyvinvointialueen välillä. Ennen kaikkea ne voivat tukea asiakasymmärryksen vahvistumista, sillä esimerkiksi potilas- ja kansanterveysjärjestöjen kautta alue saa tietoa asiakkaiden kokemuksista täsmällisemmin ja kohdennetummin.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta julkisten palveluiden rinnalla on ensiarvoisen tärkeää. Se on keskeinen osa sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista, koska järjestöjen toiminnassa korostuvat hyvinvointi, ennaltaehkäisy ja varhainen tuki.

Järjestöt ovat valmiita yhteistyöhön hyvinvointialueen kanssa. Päijät-Hämeen aluevaltuutetuilla on monta hyvää syytä muistaa järjestöt, kun he pääsevät päättämään hyvinvointialueensa strategioista.

Kirjoittajista Knaapi on Soste Suomen sosiaali ja terveys ry:n johtaja ja varapääsihteeri, Hahl-Weckström hankepäällikkö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut