Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Chiméne Bavardin Esalainen Olisipa kivaa päästä seuraamaan hoitajan, pomon tai kotiäidin työpäivää – ja tehdä siitä lehtijuttu

Tiedätkö sinä mitä kaikkea suntio tekee työpäivänsä aikana? Hän ei todellakaan vain seiso mustissa vaatteissaan availemassa ovia tai laita numeroita valmiiksi kirkon virsitauluun. Minäkään en tiennyt, että suurin osa suntion työpäivästä on nykyään siivoamista ja muita taloteknisiä töitä. Tämä ja paljon muuta selvisi, kun haastattelin ensi viikolla julkaistavaan juttuun Launeen seurakunnalla 25 vuotta työskennellyttä suntiota Työelämää-juttusarjaamme. Viime syksynä alkaneessa sarjassamme esitellään päijäthämäläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Suntion lisäksi lehdessämme on kerrottu jo ainakin poliisin, kenkäkauppiasyrittäjän ja opettajan työpäivistä. Kaikista niistä ole oppinut jotain uutta.

Toisen työpäivän seuraaminen lähietäisyydeltä on todella kiehtovaa, koska siinä pääsee kurkistamaan kulissien taakse ja saa tilaisuuden kysyä kysymyksiä, joita ei ehkä muuten tulisi mieleen. Haastateltava itse ei aina ehkä ymmärrä, mikä hänen työpäivässään voi olla ulkopuolisille kiinnostavaa. Hänelle se on sitä tuttua puurtamista. Toisaalta jutun yhteydessä haastateltavakin usein havahtuu miettimään työpäivänsä hyviä ja huonoja hetkiä. Tai että miten on edes päätynyt kyseiseen työhön.

Työpäivää seuraavien haastattelujen sopiminen ei ole ihan helppoa. Jotta jutusta tulisi mahdollisimman aito kuvaus työpäivästä, aikaa pitäisi varata tarpeeksi paljon. Poliisin työpäivästä jutun tehneet toimittaja ja valokuvaaja olivat mukana yhden kokonaisen työvuoron. Sen jälkeen heillä oli kasassa tekstiä ja kuvia todella paljon ja jutusta tuli todella kiinnostava.

Hämeen poliisipartioiden oli tarkoitus valvoa liikennettä Lahden ja Iitin välillä koko päivä, mutta toisin kävi – "Hyvin tyypillistä"

Haastateltavan pitäisi pystyä tekemään median paikallaolosta huolimatta kaikki normaalit työtehtävänsä ja siinä lomassa kommentoimaan toimittajan kysymyksiin. Päähenkilön lisäksi juttua tehdessä on otettava huomioon muut ihmiset eli työkaverit ja asiakkaat ja heidän kuvausluvat. Onneksi suurin osa ihmisistä suhtautuu näihin tilanteisiin sopivan rennosti.

Valokuvaajalla on tällaisissa jutuissa erittäin tärkeä rooli. He nauttivat keikoista, joilla oikeasti tapahtuu asioita eikä vain istuta pöydän ääressä juttelemassa. Kun paikalla ollaan tarpeeksi kauan, haastateltavat usein unohtavat jossain vaiheessa kuvaajan ja toimittajan olemassaolon ja usein juuri silloin napataan ne parhaimmat kuvat ja hauskimmat kommentit.

Juttusarja jatkuu edelleen, joten kysymys kuuluukin, että minkä alan ihmisten työpäivistä te haluaisitte lukea juttua ja nähdä kuvia? Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen teatterimaailma, vähittäisruokakauppa ja päiväkoti, koska lähipiirissäni on sattumalta näissä työskenteleviä ihmisiä. Kuulen usein heidän arjestaan tarinoita, joita ei julkisuudessa kuule, koska läheskään kaikista asioista ei saa kertoa.

Hoiva-ala kiinnostaa ihmisiä aina ja varmasti moni lukisi suurella mielenkiinnolla vanhustenhoitajan päivästä. Työkaveri muistutti, että kaikesta työstä ei saa sitä perinteistä palkkaa. Olisipa mahtavaa, jos joku kotiäiti tai -isä kutsuisi meidät seuraamaan arkeaan.

Kaikenlaisia vinkkejä ja kutsuja voi laittaa sähköpostiini chimene.bavard@ess.fi. Luen ja vastailen niihin lomani jälkeen.