Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Johtavien viranhaltijoiden massalähtö kielii, että Orimattilan hallintokulttuurissa on jotain pahasti pielessä

Orimattila joutuu etsimään pikaisesti uuden kaupunginjohtajan, kun virkaa elokuusta 2010 lähtien hoitanut Osmo Pieski sanoi itsensä irti viime maanantaina kaupunginhallituksen kanssa käymiensä neuvotteluiden päätteeksi. Osapuolet eivät kommentoineet julkisuuteen käymiensä neuvottelujen sisältöä muuten kuin kiittelemällä toisiaan ja toteamalla, että ratkaisu oli molemmin puolin paras mahdollinen. Siten voidaan vain arvailla, millaisin perustein ratkaisuun päädyttiin ja kumpi osapuoli oli asiassa aloitteellisempi.

Pieski tosin kertoi jo tiistaina Facebookissa siirtyvänsä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallintopäällikön määräaikaiseen virkaan. Hänellä lienee siis ollut uusi työpaikka takataskussaan hänen neuvotellessaan tulevaisuudestaan vanhan työnantajansa kanssa.

Julkisia virkoja, kuntien ylimmän johdon tehtävät mukaan lukien, ei ole enää aikoihin mielletty niin sanotuiksi eläkeviroiksi, vaan vaihtuvuus on niissä yhtä tavanomaista kuin työelämässä yleensä viranhaltijoidenkin hakiessa omalle uralleen hanakasti uusia haasteita. Toki joukkoon mahtuu aina myös ajolähtöjä.

Pieski oli hakenut jo tätä ennen muutamaan otteeseen johtavia virkoja niin Päijät-Hämeestä kuin muualta päin Suomea. Nyt hänellä tärppäsi hyvinvointiyhtymästä, joka on paljon Orimattilaa suurempi julkinen toimija. Työpaikan vaihdosta voisi siten pitää täysin luonnollisena tapauksena, elleivät viime aikojen uutiset olisi antaneet aihetta epäillä, että Orimattilan kaupungintalolla vallitsevassa työskentelyilmapiirissä saattaa olla jotain pahasti pielessä.

Imapiirissä saattaa olla jotain pahasti pielessä.

Pieski ei ole suinkaan ainoa, joka karistaa Orimattilan pölyt jaloistaan, sillä runsaan vuoden aikana kaupungin hallintotehtävistä on lähtenyt peräti kymmenkunta johtavaa viranhaltijaa. Se ei Orimattilan kokoisessa kaupungissa tunnu enää normaaliin vaihtuvuuden tiliin laskettavalta ilmiöltä.

Riihimäelle siirtynyt hallintojohtaja Petri Hirvonen moitti lähtiessään Orimattilan sisäistä viestintää ja arvioi, että siellä vallitsee puhumattomuuden kulttuuri. Yhdenlaisen näytteen tästä antoi viime viikolla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ville-Petteri Erola (ps.), joka ei halunnut kommentoida lainkaan alaisensa Pieskin tekemisiä kaupunginjohtajana ”ettei lähde menemään suuntaan tai toiseen asiat”.

Johtavan poliitikon selitys kuulostaa erikoiselta, sillä ulkopuolisin silmin asiat näyttävät nyt olevan Orimattilassa siinä määrin sekaisin, että päättäjien olisi korkea aika ryhtyä viemään niitä parempaan suuntaan. Tätä menoa on voi edessä olla entistä hallitsemattomampi kaaos.

Osmo Pieskin yli 11 vuotta kestänyt johtajakausi päättyy Orimattilassa, kertoi nyt uudesta tehtävästään – "Olen ollut tyytyväinen häneen", sanoo entinen valtuuston puheenjohtaja

Lahden suunta vetää Orimattilassa, mutta Hennassa on hiljaisempaa – Orimattilan päättäjät pohtivat nyt, onko kaupungilla varaa avata 10 miljoonalla eurolla yritysalue Tuuliharjaan