Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Salpausselän kisat ja Finlandia-hiihto ovat nousemassa taas jaloilleen

Lahden talviurheilun perinteiset suurtapahtumat, Salpausselän kisat ja Finlandia-hiihto, ovat palailemassa lähes normaaliin päiväjärjestykseen pari vuotta kestäneen poikkeustilan jälkeen.

Finlandia suksittiin viime viikonloppuna ensi kertaa sitten helmikuun 2019. Vuonna 2020 hiihto jouduttiin peruuttamaan lumipulan vuoksi vain pari viikkoa ennen kuin koronapandemia vyöryi täydellä voimallaan Suomeen. Vuosi sitten lunta olisi riittänyt mainiosti, mutta koronatilanne oli niin vaikea, ettei Finlandian kaltaisen massatapahtuman järjestäminen ollut mahdollista.

Pandemia ei ole vieläkään voitettu kanta, mutta viranomaiset näyttivät tällä kertaa aikansa emmittyään Finlandia-hiihdolle vihreää valoa. Lähtölupa tuli kuitenkin niin myöhään, että osanottajamäärä jäi selvästi normaalia vähäisemmäksi ja tapahtuma supistettiin yksipäiväiseksi, mikä iskee lisää lovea järjestävän tahon talouteen kahden nollavuoden perään. Ladulle saatiin silti 800 hiihtäjää, mikä toivottavasti takaa pian 50 vuotta täyttävän tapahtuman jatkuvuuden pandemian jälkeisessä ajassa.

Salpausselän kisat oli kaksi vuotta sitten viimeisiä suuria yleisötapahtumia maassamme ennen kuin pandemia pakotti ne tauolle pitkäksi toviksi. Vuosi sitten Selällä kilpailtiin ilman yleisöä, mutta tänä talvena portit ovat taas avoinna kaikille halukkaille pääsylipun ostajille kuten myös vip-vieraille.

Järjestäjien ja varmasti urheilijoidenkin toiveissa on, että suuri yleisö myös tarttuisi tilaisuuteen ja saapuisi kansoittamaan hiihtostadion katsomot ja ladunvarret vanhojen hyvien aikojen malliin. Kulkutautia varoen mutta sitä liikaa pelkäämättä.

Oivallista markkinointiapua Salpausselän kisat saivat vastikään päättyneiltä Pekingin talviolympialaisilta, sillä tuoreet kotimaiset olympiamitalistit ovat aina olleet Selän suurimpia vetonauloja Veikko Kankkosen ja Toni Niemisen kulta-ajoista lähtien. Yhtä valtaisaa hysteriaa kuin esimerkiksi vuosina 1964 ja 1992 ei nyt ole ilmassa, mutta olisi yllättävää, jos suomalaiset hiihdon ystävät eivät haluaisi nähdä sankoin joukoin eritoten Niskasen sisaruksia Iivoa ja Kerttua kilpailemassa paraatimatkoillaan, jotka kuin tilauksesta ovat nyt kisaohjelmassa.

Näillä näkymin myös sää näyttäisi suosivan kisaviikonloppua, joten edellytykset suurelle kansanjuhlalle ovat paremmat kuin pitkiin aikoihin. Toki tärkeintä on, että kisat voidaan ylipäänsä järjestää yleisön läsnä ollessa. Siten luvassa on vähintään hyvä kenraalinharjoitus ensi vuoden Salpausselän kisoille, joissa päästään juhlistamaan tämän vanhimman ja tunnetuimman lahtelaisinstituution sata vuotta täyttävää taivalta.