Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Alkuvuoden paras uutinen Hennalasta

Ilostuin suuresti Etelä-Suomen Sanomien uutisesta (ESS 9.2.), jossa kerrottiin Sotilaslääketieteen museon pysymisestä Hennalassa ainakin vuoteen 2025. Tämän museon kohtaloahan on jo vuosien ajan pyöritelty, ja moneen otteeseen museon on pitänyt siirtyä pois Hennalasta ja Lahdesta.

Mielestäni on ala-arvoista, etteivät Lahden kaupungin päättäjät aikoinaan varmistaneet museon jäämistä Hennalaan, jossa nimenomaan sen oikea paikka olisi. Artikkelin luettuani heräsi toivo, että jospa jokin ihme tapahtuisi ja museo saisi jatkaa Hennalassa ilman pelkoa poismuutosta.

Sotilaslääketieteen museoon on moneen kerrokseen koottu talvi- ja jatkosodan esineistöä ja historiaa. Kun museon esineitä tutkii kunnolla ja lukee niihin liittyviä tekstejä, pystyy kuvittelemaan sotien kauheuksia, mutta myös sen, miten tuolloin suomalaiset välittivät toisistaan.

Noloa oli myös Hennalan varuskunnan lakkauttaminen vuonna 2014, mutta siihen eivät lahtelaiset päättäjät tainneet pystyä kovinkaan paljon vaikuttamaan?

Vuosittain Hennalassa järjestettiin avoimien ovien tapahtumia, joihin osallistui suuri joukko yleisöä. Minun jännittävin kokemukseni oli päästä ajelemaan kalseassa hyökkäysvaunussa. Siinä pimeässä, ahtaassa tilassa istuessani ajattelin oikeaa sotatilannetta – ja jo pelkkä ajatuskin kauhistutti.

Kirjoittaja on historiasta kiinnostunut lahtelainen.