Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Suosittelen hiihtoa lasten tärkeimmäksi harrastukseksi – jääkiekko on kallis, rankka ja aikaa vievä harrastus koko perheelle

Vaikka omat poikani harrastivatkin jääkiekkoa, en tuota lajia suosittele jokaiselle. Se on kallis, rankka ja aikaa vievä harrastus koko perheelle; toki antavaakin kavereineen ja yhteisine kokemuksineen.

Pelaajalle itselleen kilpailu peliajasta ja -paikasta on raskasta jo varhaisina juniorivuosina. Vanhemmat ovat usein peleissä tukemassa perheen pelaajalupausta, joutuvat jättämään kymmeneksi vuodeksi miltei kaiken muun.

Entäpä, jos perheessä on joku, joka ei ole kiinnostunut veljensä jääkiekosta? Miten hänen kanssaan menetellään, jätetäänkö hänet aina yksin kotiin? Näitä asioita joutuu silloin puntaroimaan.

Suosittelen hiihtoa lasten ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi harrastusvaihtoehdoksi. Siihen on helppo koko perheen päästä mukaan seuraamaan ja itsekin harrastamaan yhtä aikaa.

Yleensä latujen lähettyvillä on pulkkamäet perheen pienimmille, ja näin koko perhe pääsee yhdessä harrastuksen pariin. Hiihto luo hyvän pohjakunnon moniin muihinkin lajeihin, ja voinpa sanoa, että koko elämäksikin.

Olen saanut olla terveenä 70 vuotta mielestäni pitkälti hiihtoharrastukseni ansiosta. Sille puitteet loivat omat vanhempani lapsuudessani. He järjestivät hiihtokilpailuja palkintoineen paikkakunnan lapsille.

Jotta kerttuja, kristoja ja iivoja saisimme nähdä jatkossakin, meidän aikuisten olisi tehtävä jotain heidän hyväkseen.

Viime talvena minua ilahduttivat ladulla eniten hiihtäjäsiskokset. Kaksivuotias vingersi ladulla miltei kilometrin päässä Tapanilan hiihtomajasta ja hänen neljävuotias isosiskonsa oli jo täysi tekijä kaukana edessäpäin. Näky jäi mieleeni tähän asti.

Nyt hiljattain noin seitsemänvuotias poika meni vapaalla ohitseni vauhdilla. Hänellä oli Lahden Hiihtoseuran pusakka päällänsä. Kun ihmettelin menijää, hänen äitinsä myönsi pojan olevan kyky.

Jotta näitä tulevia kerttuja, kristoja ja iivoja saisimme nähdä jatkossakin ihan korkealla tasolla asti, meidän aikuisten ja varttuneiden olisi tehtävä jotain heidän hyväkseen.

Meidän on huolehdittava siitä, että kaikki pääsevät varhain hiihdon pariin myös vähälumisina talvina. Ensilumen latuja näkisin mielelläni päiväkotien ja koulujen lähellä. Jokaisella lapsella on varhain into liikkua.

Aikuiset voivat kyllä viedä innon varomattomilla kommenteilla: "Ei sinusta ole kuitenkaan siihen." Norjassa hiihtää koko kansa ja tulokset puhuvat puolestaan.

Voisimmeko mekin tehdä jotain paremmin omien nuortemme eteen, ettei heille tulisi kiusausta huumeisiin, jos tarjolla ei ole mitään minkä eteen ponnistella ja josta saisi loppuelämän iloa. Ainakin voi tukea hiihtoseurojen juniorityötä.

Kirjoittaja on lahtelainen.