Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen Esalainen Lahdella on monta valttia uusille tehdasinvestoinneille eikä työvoiman saatavuuttakaan kannata ujostella

Tässä tapauksessa ei edes tarvitse yrittää vetää kotiinpäin tai katsoa minkään väristen lasien läpi. Riittää, kun katsoo karttaa: Lahden sijainti on logistisesti aivan keskeinen. Ajoitpa sitten Helsingistä pohjoiseen Oulun tai Kuopion kautta, reitti kulkee Lahden kautta. Lahdesta on sujuvat yhteydet myös itään ja länteen, olkoonkin että tästä on syytä vielä keskustella Väylän kanssa. Eteläinen kehätie on joka tapauksessa hyvä alku poikittaisliikenteelle.

Ei siis ihme, että Lahti pulpahtaa pintaan, kun Suomessa ollaan etsimässä sijaintipaikkaa sellaiselle tehtaalle tai logistiikkakeskukselle, jolle on merkitystä sijainnilla. Aika monelle on. Tälläkin hetkellä tilanne on päällä ainakin kahden yhtiön kanssa: Fazerin ja Postin. Eikä kummankaan kohdalla ole kyse mistään nappikaupasta.

Posti kertoi tällä viikolla suunnittelevansa uutta logistiikkakeskusta Etelä-Suomeen. Kyseessä on yli 100 miljoonan euron investointi, joka toisi kosolti uusia työpaikkoja sijaintipaikkakunnalleen.

Ison hankkeen kanssa on liikkeellä myös Fazer, joka aikoo keskittää Vantaan ja Lappeenrannan makeistuotannon uuteen yksikköön jossakin päin Etelä-Suomea. Fazerilla on näissä kahdessa tehtaassa 900 työntekijää.

Lahdessa virisi toive uudesta makeistehtaasta sen vuoksi, että Fazer Makeisten viestintäjohtajan Liisa Eerola kertoi yhtiön kartoittaneen muun muassa nykyisiä tehdaspaikkakuntiaan. Lahti on yksi niistä.

Fazer on toiminut Lahdessa yli 60 vuoden ajan. Se työllistää täällä yli 600 henkeä. Lahti on myös yksi niistä paikkakunnista, joita Fazer on päättänyt vahvistaa. Tuoreimpana kaura-xylitol-tehdas, johon yhtiö käytti 40 miljoonaa euroa. Kaurasta valmistettava makeutusaine on paikallinen innovaatio ja tehtaalle syntyi luontainen synergia, kun Fazerin mylly tuottaa xylitoliin soveltuvaa raaka-ainetta.

Raaka-aineen saatavuus on yksi keskeinen tekijä, kun uutta tehdasta ollaan perustamassa. Tärkeitä ovat myös hyvät logistiset yhteydet ja työvoiman saatavuus. Logistinen puoli tulikin jo todistetuksi, vaan miten Lahti sijoittuu Suomen kartalle työvoimaa houkuttelevana paikkakuntana?

Tässä kohtaa ei kannata ujostella ollenkaan.

On taitolaji kääntää heikkous vahvuudeksi. Perinteinen tapa on sanoa, että Lahdessa on suurista kaupungeista eniten työttömiä. Mutta asia voidaan kertoa myös niin päin, että Lahden seudulta löytyy valmiiksi työvoimaa vapailta markkinoilta. Muuntokoulutuksella heistä saisi pätevää työvoimaa Fazerille ja Postille.

Lahden voi sijaintinsa puolesta katsoa kuuluvan pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen. Ennen pandemiaa täältä kulki päivittäin noin 10 000 ihmistä töissä Helsingin seudulla. Ei siis ole temppu eikä mikään kulkea pääkaupunkiseudulta töihin Lahteen. Junat ajavat molempiin suuntiin.

Sitä paitsi Lahti vetää pysyviä asukkaita puoleensa edullisen asumisen ja monipuolisen palveluvalikoimansa ansiosta.

Eivätkä Euroopan ympäristöpääkaupungin titteli ja panostukset hiilineutraalisuuteen ole suinkaan huonoja argumentteja nykybisneksessä. Googlekin päätti sijoittua Suomeen ja Haminaan juuri ekologisuuden vuoksi.