Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallitus raottaa Pandoran lipasta alkaessaan tukea energian kallistumisesta kärsiviä kansalaisia

Suomi liittyy niiden jo parinkymmenen EU-maan kasvavaan joukkoon, joka pyrkii hyvittämään kansalaisilleen energian hintojen noususta koituvia taloudellisia iskuja.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) julkisti perjantaina hallituksen tarkoitusta varten linjaaman tukipaketin. Sen painopiste on lähtökohtaisesti vain tätä vuotta koskevissa verohelpotuksissa, joista pääsevät osallisiksi ennen muita omaa autoaan työmatkoihinsa tarvitsevat palkansaajat kuten myös maanviljelijät. Pikaisesti vaikuttavien keinojen ohella hallitus panee valmisteille joukon toimia, joista hyötyisivät tulevina vuosina muiden muassa kuljetusala ja lämmitysjärjestelmiään vaihtavat kotitaloudet.

Energian kallistuminen vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään. Avatessaan kukkaronsa kansalaisten taloudelliseksi tukemiseksi hallitus ottaa silti myös riskin, sillä ratkaisu on helposti tulkittavissa ennakkotapaukseksi, joka muistetaan hyvin, kun jokin kulutushyödyke kallistuu seuraavan kerran sietämättömiltä tuntuviin mittoihin.

Hallitus varmasti tiedostaa tämän vaaran, mutta sen näyttää olevan mahdotonta toimia toisin kovissa poliittisissa paineissaan. Vaikka Suomessa on selvitty vähemmällä kuin monessa muussa EU-maassa, polttoaineiden ja sähkön äkillinen kallistuminen on alkanut tuottaa kasvavia taloudellisia vaikeuksia sankoille kansanjoukoille yrityksistä ja elinkeinonharjoittajista palkansaajiin ja eläkeläisiin. Jos hallitus viittaisi kasvavalle tuskalle kintaalla, se joutuisi maksamaan siitä kovan hinnan viimeistään seuraavissa vaaleissa.

Hallitakseen tietoista riskinottoaan hallitus raottaa Pandoran lipasta vain määräaikaisesti siinä sinänsä perustellussa toivossa, että energian hinta ei pysy ikuisesti näin korkealla tasolla. Sähkö todennäköisesti halpenee nopeammin kuin öljy, jonka hintaa pitävät korkealla myös geopoliittiset jännitteet. Siksi hallitus päätyi nyt helpottamaan ennen muuta liikkumisen verotusta pyrkiessään kohdentamaan toimensa niihin ihmisryhmiin, jotka kärsivät tilanteesta pahiten.

Hallitusta välikysymyksellään ahdistelevien perussuomalaisten mielestä paras ratkaisu olisi polttoaineverotuksen reipas alennus. Hallitus ei tästä innostu, koska sen on ajateltava myös julkisen talouden kestävyyttä. Bensaveroa pitäisi laskea todella paljon, jotta se varmasti auttaisi myös eniten helpotusta tarvitsevia. Se tietäisi valtiolle miljardiluokan verotulomenetyksiä. Nyt päätetyillä toimilla verotulot vähenevät tänä vuonna vain runsaat 140 miljoonaa euroa, minkä kanssa valtiovarainministerinkin on helpompi nukkua yönsä paremmin.