Vierailija | Veroale ei ole patenttilääke, mutta oikein käytettynä osuva täsmälääke

Olipa lasku- tai nousukausi, pandemia- tai velkakriisi, kokoomuksella on tapana esittää lääkkeeksi miljardin alennusta ansiotuloverotukseen. Yleinen veroale, varsinkaan suurituloisiin painottuva, ei kuitenkaan istu esimerkiksi nykyiseen tilanteeseen, jossa koronasta nousemiseen joudutaan ottamaan vielä tänä vuonna lisävelkaa kuusi seitsemän miljardia euroa. Reippaan veroalen ja velkaantumisen katkaisemisen vaatiminen samaan aikaan ei vaikuta uskottavalta.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana on tehty niin sanotut inflaatiotarkistukset tuloverotaulukoihin niin, että ansiotulojen verotus ei kiristy missään tuloluokassa. Veropohjaa on tilkitty eri verolajeissa julkisen talouden turvaamiseksi.

Läntisessä Euroopassa on yleisesti käytössä progressiivinen tuloverotus, jossa verotus kohdistuu korkeampana suurituloisiin eli maksukykyisimpiin. Tämä on keskeistä taloudellisen eriarvoisuuden torjumiseksi. Lisäksi sitä voidaan pitää reiluna tapana kerätä veroja palveluiden ja tulonsiirtojen rahoittamiseen.

SDP on kannattanut kohdennettuja veron alennuksia erityisesti pienituloisille. Hallituskauden alussa tehtiin tällainen korjaava 200 miljoonan euron ansiotuloveronalennus pieni- ja keskituloisille.

Sosiaalidemokraatit eivät jatkossakaan olisi suuntaamassa veronkorotuksia työhön kohdistuvaan ansiotuloverotukseen. Sen sijaan SDP uudistaisi verotusta oikeudenmukaisemmaksi siirtämällä verotuksen painopistettä omistamisen verotukseen. Se tehtäisiin ensisijaisesti veropohjaa tiivistämällä eli puuttumalla muun muassa veronkiertoon ja aggressiiviseen verosuunnitteluun.

EU-maiden vertailussa pääomatulojen kokonaisverotus on Suomea kireämpää Ranskassa, Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa ja Itävallassa, samoin unionin naapureissa Britanniassa ja Norjassa. Omaisuustulojen puolella siis Suomen verotus on alle EU:n keskitason, toisin kuin työ- ja eläketulojen osalta. Työn ja kulutuksen verottamisessa olemme taas lähellä kireimpiä verottajia.

Tämän hetken kiireellinen asia on puuttua nopeasti kohonneisiin energiakustannuksiin.

Tämän hetken kiireellinen asia on puuttua nopeasti kohonneisiin energiakustannuksiin. Perjantaina julkistettiin ensimmäinen aalto hallituksen toimia, joilla helpotetaan muun muassa kuljetusalan ja maatalouden kustannusahdinkoa.

Työmatkavähennyksen enimmäismäärää ja oman auton käytön kilometrihintaa korotetaan. Ammattidieselin käyttöönottoa vauhditetaan ja valmistellaan muitakin kompensaatiotoimia.

Öljyn ja kaasun markkinahintojen raju kasvu näkyy pumppuhinnoissa ja sähkölaskuissa, ja jatkossakin tarvitaan täsmätoimia poikkeuksellisten hinnannousujen loiventamiseksi ja kohtuuttomuuksien välttämiseksi. On syytä korostaa, ettei talven hintapiikki nyt aiheudu ilmastotoimista tai vihreästä siirtymästä vaan koronakriisistä toipumisen nopeasta energian kysynnän kasvusta, samalla kun tuotanto on häiriintynyt lukuisista konflikteista.

Yleisesti veikataan, että valitettavasti öljyn maailmanmarkkinahinta voi kavuta vielä korkeammaksikin ennen kysynnän ja tarjonnan tasapainottumista. Siihenkin pitää varautua eikä jäädä Suomessa kädettömäksi.

Kalupakissa pitää olla myös huippuhintojen leikkaaminen määräaikaisella polttoaineverojen alentamisella, joka tehokkaasti vähentäisi myös inflaatiopaineita. Oikein käytetty veroale on osuva täsmälääke.

Kirjoittaja on hämäläinen kansanedustaja (sd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut