Kuluttajat ovat huomanneet, kuinka kotimaiset tomaatit ja kurkut maksavat jo yli viisi euroa kilolta. Se kertoo maatalouden tuotantokustannusten noususta. Energian hinnan nousu on nostanut vihannesten hintoja.
Tuottajien ongelmana on se, että energian, polttoaineiden, lannoitteiden ja muiden tuotantokustannusten nousua ei voi aina siirtää suoraan hintoihin, ja tuottajahinnat reagoivat kulujen nousuun hitaasti. Maataloustuotteiden hinnoittelujaksot ovat pitkiä ja ne tapahtuvat pitkälti elintarviketeollisuuden ja kaupan ehdoilla. Kauppa päättää tuotteiden ulosmyyntihinnan, eivätkä ne muutu samassa suhteessa kuin sisäänostohinnat.
Maatalouden kustannuskriisin vakavuus on tunnustettu varsin laajasti, mutta korjaavat toimet tapahtuvat hitaasti jos ollenkaan. Maataloustuottajien etujärjestö MTK on varoittanut, etteivät tuotantomäärät voi pysyä tällä tasolla ja kotimainen elintarviketuotanto tulee romahtamaan, jos markkinoita ei saada toimimaan. Markkinoiden toimiminen tarkoittaa sitä, että tuotantokustannusten kasvu heijastuu elintarvikkeiden hintaan eikä jää tuottajien maksettavaksi. MTK:n mukaan tuottajahintojen pitää nousta nopeasti ja riittävästi.
Ratkaisua maatalouden kannattavuuskriisiin yritettiin hakea jo syksyllä maataloustuottajien, kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa. Keskustelut eivät ole konkretisoituneet ja muuttuneet euroiksi. MTK:n mukaan kysymys on jopa miljardista . On selvää, ettei sellaisia tukirahoja löydy mistään ja tuottajatkaan eivät halua ripustautua tukiin. Kriisin ratkaisun avaimet ovat markkinoilla, josta on puhuttu jo vuosikymmenet.
Kuluttajien ja kaupan olisi syytä ymmärtää, että ruuan halpuuttamisen ajat ovat ohi. Ruuan osuus ihmisten kulutusmenoista on laskenut ja on enää reilut kymmenen prosenttia, kun ruokaan kului 1980-luvulla noin viidennes kulutusmenoista. Asuminen on selvästi kotitalouksien suurin menoerä. Ruoka tulee vasta viidentenä. Sitä ei voida kuitenkaan unohtaa, että pienituloisilla ruoka on asumisen jälkeen toiseksi suurin menoerä.
Kuluttajat, elintarviketeollisuus ja kauppa ovat avainasemassa maataloustuottajien ahdingon ratkaisijoina. Tilanne ei ole oikein, jos tuottajien ahdinko kasvaa samaan aikaan kun päivittäistavarakauppa tekee ennätystuloksia.
Tässä keskustelussa on myös syytä muistuttaa suomalaisesta ruokaturvallisuudesta, joka on pitkäjänteisen työn tulosta. Yhtä tärkeää on huolehtia ruoantuotannon omavaraisuudesta ennen kuin se on liian myöhäistä.