Lukijalta | Kymmenen miljoonaa hukattua mahdolli­suutta hyvinvointiyhtymässä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti vastikään palauttavansa kymmenen miljoonaa euroa takaisin omistajakunnilleen. Palautus perustuu yhtymän ja kuntien välisiin sopimuksiin, ja sen peruuntuminen olisi tarvinnut kuntapoliitikoilta aloitteellisuutta ja tahtoa. Koronapandemian kurittaessa terveydenhuoltoa jo toista vuotta tätä tahtoa olisi toivonut myös löytyvän.

Terveydenhuollon työntekijöitä on arvostettu kuntapoliitikkojen puolelta useissa juhlapuheissa ja kiitostempauksissa, joissa on muun muassa valaistu rakennusten julkisivuja. Ihminen ei kuitenkaan elä julkisivuvalaistuksista, eikä kauppa hyväksy kiitosta maksuvälineenä.

Nyt ylimääräisen rahan löydyttyä puheet työn tärkeydestä olisi voitu johtaa myös konkreettisiksi teoiksi. Raha olisi voitu käyttää esimerkiksi koronabonuksiin ja teknisten järjestelmien kehittämiseen. 3,5 miljoonalla eurolla kaikille lähes 7 000 työntekijälle olisi voinut maksaa 500 euron kertabonus koronan aikaisesta venymisestä.

Tämänkin jälkeen rahaa olisi jäänyt käytettäväksi vaikkapa takaisinsoittojärjestelmän kehittämiseen niin, että etätyö mahdollistuisi.

Toimet olisivat helpottaneet varmasti rekrytointia, mikä olisi ehdottomasti tullut tarpeeseen työvoimapulasta kärsivässä yhtymässä. Tälläkin hetkellä lähes kaikilla keskussairaalan osastoilla vuodepaikkoja on kiinni henkilöstöpulan takia.

Sulut pakottavat lyhentämään hoitojaksoja ja aiheuttavat ruuhkaa päivystykseen. Yli 20 tunnin pituiset odotusajat jatkohoitoon eivät ole edelleenkään tavattomia.

Toimet olisivat varmasti helpottaneet rekrytointia.

Toimien puuttuminen kertoo arvoista paremmin kuin tyhjät juhlapuheet ja selitykset siitä, ettei rahaa löydy. Rahaa selkeästikin löytyy tästä maailmasta, mutta sitä ei haluta jakaa suorittavalle portaalle.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työskentelevä lääkäri.