Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallitus käytti myös keppiä päättäessään työllisyystoimista, koska porkkana ei yksin riitä

Hallitus onnistui ohittamaan yllättävänkin helposti ensimmäisen kolmesta vaikeaksi ennakoidusta rastistaan, jotka se viime vuoden puolella asetteli polulleen täksi kevätkaudeksi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ilmoitti perjantaina hallituksen sopineen uusista työllisyystoimista. Ne lisäävät työllisten määrää ja vahvistavat julkista taloutta tavalla, joka täyttää tarkasti hallituksen itselleen antaman tavoitteen. Ratkaisu näki päivänvalon etuajassa ja vieläpä niin, että kaikkien puolueiden etukäteen asettamat reunaehdot täyttyivät. Se ei ole tavanomaista hallituksen riitaisaksi osoittautuneella taipaleella.

Sovun syntymistä edesauttoi tällä kertaa tuntuvasti se, että työllisyyspakettia oli valmisteltu huolellisesti hallituksen sankan avustajakaartin kesken ennen kuin se tuotiin hallituksen pöydälle. Kun kaikki särmät oli hiottu tasaisiksi jo etukäteen, hallituksen oli helppo sinetöidä lopputulos.

Nähtäväksi jää, tepsiikö vastaava menettely yhtä hyvin maaliskuussa, jolloin hallitus kokoontuu sopimaan mahdollisesti vielä tarvittavista ilmastopäätöksistä. Puhumattakaan huhtikuun kehysriihestä, jossa hallitus riitaantui viimeksi hajoamisen partaalle.

Näistä kolmesta isosta haasteesta työllisyyspaketti oli hallitukselle helpoin, koska sen tavoitteet olivat vaatimattomat. 110 miljoonaa euroa on pelkkä rikka rokassa, kun valtio velkaantuu tänäkin vuonna 7,6 miljardilla eurolla. Eikä 5 100 uutta työllistä ole paljon, jos tavoitellaan hyvää pohjoismaista työllisyysastetta.

Toki hallitus itse uskaltaa kehua, että se on ainakin omasta mielestään vahvistanut työllisyyttä jo enemmän kuin yksikään edeltäjänsä, ja joukkoon mahtuu myös merkittäviä rakenteellisia ratkaisuja kuten eläkeputken katkaiseminen.

Uusimmista päätöksistä vaikuttavimpia ovat työttömyysturvan euroistaminen ja omaehtoisen opiskelun työnhakuvelvoitteen kiristäminen. Yhdessä hallituksen aiempien päätösten kanssa ne muistuttavat jo siinä määrin Sipilän hallituksen paljon parjattuja työllistämiskonsteja aktiivimalleineen, että nykyhallituksen vasemmistopuolueilla alkaa olla paljon selitettävää kannattajilleen.

Karu totuus on, että työllisyyttä ei nosteta riittävän korkealle pelkällä porkkanalla, mutta hallitus lienee mielestään käyttänyt keppiä jo kylliksi. Siksi siltä on tuskin enää odotettavissa päätöksiä, joilla olisi merkittäviä ja ennen kaikkea pysyviä vaikutuksia työllisyyteen. Ne hallitus jättänee suosiolla seuraajiensa tehtäväksi alkaen ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta, johon osa hallituspuolueista olisi ollut jo nyt valmis.