Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Vanhusneuvolalla olisi Lahdessa käyttöä

Me ikääntyneet olemme tavallaan oman onnemme varassa. On itse huolehdittava terveydestään. Kukaan ei kutsu sinua enää terveystarkastukseen tai mammografiaseulontaan tai muihin kokeisiin. Ei ole enää työterveyshuoltoakaan tukena.

Itse soitan kerran vuodessa terveyskeskuksen ajanvaraukseen ja pyydän kauniisti lähetettä laboratorioon saadakseni tietää, mitkä ovat esimerkiksi veriarvoni. Viimeksi pyysin, voisinko saada tavata lääkäriä kuullakseni tulokset, kun minulla on muutakin puhuttavaa ja kysyttävää. Ei onnistunut, mutta soittoajan sain.

Aina silloin tällöin pulpahtavat yleiseen keskusteluun niin sanotut vanhusneuvolat, ja joissakin kaupungeissa niitä on kokeiltukin, esimerkiksi Turussa. Nyt pyydänkin uusia hyvinvointialueemme valtuutettuja kiireesti tarttumaan tähän asiaan.

Tätä vanhusneuvola-asiaa pitäisi ajoissa alkaa valmistella, koska näyttää siltä, että rahat on kohta jaettu ennen ensi vuotta.

Meillä täällä Lahdessa on neuvola ja perhekeskus samoissa tiloissa. Miksi sinne ei voisi lisätä jokusena päivänä viikossa palvelua myös ikäihmisille?

Nimittäin myös vanhusneuvolan sijainti on tärkeä asia, ja Lahden perheneuvolan yhteydessä se olisi lähellä toria ja bussipysäkkejä. Vaihtoehtoisesti tulevien sote-keskusten oheen pitäisi ilman muuta perustaa vanhuksille oma neuvontapiste.

Ikäihmisten kokonaisvaltainen ja säännöllinen terveydentilan seuranta puuttuu meiltä Lahdesta.

Yhden luukun takana olisivat kaikki vanhuksia koskevat asiat, kysymys olisi siis kokonaisvaltaisista neuvontapisteistä. Ne olisivat matalan kynnyksen paikkoja, joihin ikäihminen voisi mennä pientenkin huolien kanssa ilman lääkärien lähetteitä.

Neuvontapisteessä työskentelisi tietysti geriatriaan erikoistunut terveydenhoitaja ja tiettyinä päivinä myös geriatriaan erikoistunut lääkäri. Sieltä ohjattaisiin vanhukset eteenpäin, jos nähdään tarpeelliseksi. Siellä voitaisiin auttaa myös erilaisissa paperisissa asioissa; esimerkiksi Kelan etuudet on hyvä tietää.

Lahden kaupungin vanhusneuvosto on kahdesti tehnyt aloitekyselyn, mutta ilmeisesti asia on kaatunut rahoituksen puutteeseen? Ikäihmisten kokonaisvaltainen ja säännönmukainen terveydentilan seuranta puuttuu meiltä Lahdesta. Aluevaltuutetut heti töihin.

Kirjoittaja on lahtelainen.