Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ville Skinnarin Vierailija-kirjoitus | Lahden ja Päijät-Hämeen vahvuudet näkyvät nyt kotimaassa ja kansainvälisesti

Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallitusten panostukset osaamiseen ja koulutukseen näkyvät nyt positiivisesti myös Lahdessa: Uusi yliopisto, uudet aloituspaikat, ammatillisen koulutuksen uudelleen resursointi ovat kaikki asioita, jotka mahdollistavat Lahden alueen osaamisen kasvattamisen seuraavalle tasolle tällä vuosikymmenellä.

Koulutustason nosto on myös tehokkain tapa nostaa työllisyysastetta pitkällä aikavälillä.

Työllisyysasteen nostaminen on edelleen maan hallituksen ja Lahden kaupungin tärkein tavoite talouden tasapainottamiseksi ja tulee olemaan myös seuraavan hallituksen. Elinvoima- ja työllisyystoimissa Lahden kaupungin ja valtion yhteistyö on tiivistä ja yhteistyössä koulutussektorin ja yritysten kanssa voimme ratkaista vaikeitakin rakenteellisia ongelmia myös lyhyellä aikavälillä.

Samoin Päijät-Hämeen liiton kanssa olemme tiivistäneet yhteistyötä eri ministeriöiden suuntaan ja yhteinen tekeminen alkaa nyt konkretisoitua kotimaassa ja kansainvälisesti.

Pelkästään Lahdessa uudet yksityisen ja julkisen sektorin investoinnit alkavat yhteensä olla miljardin euron luokassa. Tämä on monen tekijän summa ja kiitos tästä kuuluu monelle.

Yksityinen sektori on entistä kiinnostuneempi Päijät-Hämeestä. Lisää fiksuja investointeja kuitenkin tarvitaan erityisesti tutkimukseen ja kehitykseen (TKI), joissa olemme pahasti jäljessä edelleen.

Pelkästään Lahdessa uudet investoinnit alkavat olla yhteensä miljardin euron luokassa.

Valmistelemme nyt parlamentaarisen työryhmän tahdon mukaisesti miljardien TKI-panostuksia, jotta olisimme jatkossa kansainvälisen osaamisen kärjen tahdissa. Valtion, paikallistason, korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö on vietävä seuraavalle tasolle.

Julkisen vallan tehtävä on kansallisesti – ja paikallisesti myös Lahdessa – houkutella parhaat osaajat rakentamaan yhteisiä ratkaisuja ja mahdollistamaan paras mahdollinen toteutus.

EU:n puheenjohtajamaa Ranska ja Saksa kirittävät suurilla vihreillä investoinneilla koko Eurooppaa. Suomi ja Lahti ovat ympäristö- ja ilmasto-osaamisessa sekä hiilineutraalissa tekemisessä Euroopan ehdotonta kärkeä yritykset, Pelicans ja Sinfonia Lahti mukaan lukien. Tämä on huomattu myös maailmalla.

Lahden kaupunki on lanseeraamassa hiilineutraalin rakentamisen klusterin, jonka keskiössä on puurakentaminen ja uusiutuva energia. Klusterilla on valtava potentiaali.

Pidimme aloitustilaisuuden tammikuussa ja olemme tavanneet muun muassa ruotsalaisia avaintoimijoita Tukholmassa. Tavoitteena on koota yhteen alan asiantuntijat teollisuuden, koulutuksen ja tutkimuksen piiristä ja kehittää yhdessä uutta liiketoimintaa, jossa yhdistyvät puurakentaminen ja uusiutuvien energiamuotojen käyttö. Mukana ovat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja kasvava joukko yrityksiä.

Osaamista meillä on jo. Tämä osaaminen pitää nyt saada aidosti uuden liiketoiminnan käyttöön. Kasvu ja uusien työpaikkojen luominen edellyttävät rohkeutta niin Lahden kaupungilta, koulutustoimijoilta kuin paikallisilta yrityksiltä. Ovi ympäristön kannalta kestävän rakentamisen markkinoille on auki.

Kirjoittaja on lahtelainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri (sd.).