Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tarja Koljosen Esalainen Antsan mutkassa minulle puhuu Barack Obama – talven hiihtolenkit osoittavat jotain liikunnan ja oppimisen yhteydestä

Äänikirjojen kuuntelijat jakautuvat selvästi kahteen koulukuntaan. Toinen pitää kirjojen kuuntelua lukemisena, toinen ei. Itse kuulun jälkimmäiseen koulukuntaan, sillä en osaa kuunnella.

Romaanien kuuntelun tuhoaa uppoaminen omiin ajatuksiin. Juoni karkaa käsistä ja kirjaelämyksestä putoaa pohja.

Hiihto- ja juoksulenkit ovat sen sijaan opettaneet kuuntelemaan elämäkertoja ja tietokirjoja. Niissä päähenkilön vuosista voi huoleti jäädä muutama vuosi pois ilman että kuuntelija putoaa kokonaan kärryiltä.

Oppimisen ja liikunnan yhteydestä on puhuttu paljon. Tämän talven hiihtolenkit ovat näyttäneet, että kuuntelustakin voi jäädä pysyviä jälkiä mieleen, vaikka asioita ei tietoisesti enää muistaisikaan.

Hiihtostadionilta Tapanilaan lasketellessa muistan, millaisissa tunnelmissa pystytettiin Uuden Suomen verkkojulkaisua vuonna 2007. Kyseessä on suoranainen jännitysnäytelmä, kun Niklas Herlin oli ostanut Alma Medialta Uuden Suomen lakkautetun tavaramerkin ja ryhtyi luomaan siitä verkkojulkaisua yhdessä kollegojensa kanssa. Kirja on tietenkin Niklas Herlinin pojan Heikki Herlinin Tuolla päin on Highway.

Tapanilasta jatkan hiitolenkkiä Messilään ja muistan yllättäen sen ainoan romaanin, jonka olen kuunnellut alusta loppuun. Juhani Karilan Pienen hauen metsästys imaisi sen verran mukaansa, että tarina on piirtynyt aamuhämäräiseen metsään.

Messilästä hiihtolenkki jatkuu Tiirismaalle. Katri Merikallion kirjoittama Tarja Halonen - Erään aktivistin tarina avaa presidentin pitkää uraa kansalaisjärjestöissä. Sodanjälkeistä Suomea ryhdyttiin rakentamaan kiivasti ja harva tietää, miten monessa paikassa ja monella taholla myös Halonen toimi muiden aktivistien tavoin kulisseissa. Välillä piilotetummin ja välillä näkyvämmin.

Barack Obaman Luvatun maan takia eräskin hiihtolenkki oli pakko ulottaa Antsan mutkaan saakka. Siihen asti olin vältellyt tätä monen hiihtoniilon suosittelemaa kierrosta, mutta kun kuunneltavaa oli 37 tuntia, täytyi lenkille jo etsiä pituutta.

Antsan mutkassa puhuu siis Barack Obama, toki ei omalla äänellään vaan Jani Toivolan, sillä kuuntelin kirjan suomeksi. Obaman ensimmäinen virkakausi presidenttinä oli kuitenkin yhtä mullistava kuin lenkin vaarallisen liukkaat laskut.

Michelle Obaman Minun tarinani puolestaan linkittyy Merrasjärveltä Kunnakseen yltävän latureitin varrelle. Kaarlammin laavun kohdalla valmistaudun ikävään mäkeen, mutta muistan lohduksi presidentin puolison lämminhenkiset muistelmat.

Pakko tunnustaa, että Tuntematon Kimi Räikkönen ei ajatuksena kiinnostanut yhtään. Tartuin kuitenkin kirjaan, koska se oli kirjaston äänikirjoista ainoa järkevä juuri sillä hetkellä saatavissa oleva äänikirja. Ajattelin, että tasoa tarinaan tuo joka tapauksessa kirjailija Kari Hotakainen – niin kuin muuten toikin.

Kimin maailmassa viihtyi muutamaankin otteeseen lenkillä Karistosta Villähteen kautta Nastolan kirkolle. Katselin lumisia mäntyjä ja mietin, että tämä nuori mies on ainakin aina rehellinen omalle itselleen.

Jännittävä nähdä myöhemmin, mihin maisemiin tänä talvena kuunnellut kirjat aikanaan asettuvat.