Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kouluissa pitäisi tiedottaa jutteluavusta enemmän

Korona-aika on lisännyt lasten ja nuorten mielenterveysongelmia. Tätä aikaa on eletty nyt noin kaksi vuotta. Se on hyvin pitkä aika lapsille ja nuorille, eikä osa lapsista edes muista, millaista arki ja vapaa-aika olivat ennen pandemiaa.

Tämä aika ei ole kenellekään mukavaa, mutta olisin enemmän huolissani siitä, kuinka paljon tämä vaikuttaa lasten ja nuorten mielenterveyteen ja mitä asialle voisi tehdä.

Yhä useampi lapsi tai nuori kokee yksinäisyyttä, koska lähikontakteja on tullut välttää eikä lähiopetusta tai harrastustoimintaakaan ole välttämättä voitu järjestää. Lapset ja nuoret eivät pääse touhuamaan toisten ihmisten kanssa samalla tavalla kuin ennen, ja se on merkittävää heidän hyvinvoinnilleen.

Myös se, että lapsi ei pääsee kommunikoimaan tutun henkilön kanssa ilmeillä ja oppimaan tulkitsemaan niitä, on merkityksellistä heidän kehitykselleen.

Etäopetuksessa lapset ja nuoret eivät saa tukea samalla tavalla koulun suhteen kuin lähiopetuksessa. Se on huolestuttavaa, koska jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada samanlaiset opiskelumahdollisuudet, vaikka jokainen heistä opiskeleekin omalla taitotasollaan.

Myös jokaisen lapsen ja nuoren kotiolosuhteet ovat hyvin erilaiset, eikä kaikilla ole samanlaista mahdollisuutta saada tukea koulutehtäviin kotona kuin joillakuilla toisilla lapsilla.

Osa lapsista edes muista, millaista arki ja vapaa-aika olivat ennen pandemiaa.

Koulussa ja harrastuksissa lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan ikäistensä kanssa, mikä vaikuttaa positiivisesti heidän mieleensä ja muuhun hyvinvointiin. Ryhmäliikunnan ja lähiopetuksen toteutumattomuus on entisestään lisännyt sekä masennusta että yksinäisyyttä lapsilla ja nuorilla.

Mielestäni lasten ja nuorten olisi hyvä saada puhua enemmän mieltä askarruttavista asioista ohjaajalle, opettajalle, kouluterveydenhoitajalle tai muulle aikuiselle.

Välttämättä kaikki lapset ja nuoret eivät osaa tai tiedä, mistä ja miten aikuiselle pääsee puhumaan. Siksi kouluissa olisi hyvä tiedottaa juttelumahdollisuuksista enemmän ja kertoa selkeästi, miten sellaista apua saa niin, että jokainen lapsi ja nuori tulee tietoiseksi siitä.

Kaikki lapset ja nuoret eivät välttämättä uskalla puhua kasvotusten itselleen vaikeista asioista. Siksi somen yleistyttyä voisi juttelumahdollisuuksia kehittää myös sähköisiksi.

On olemassa jo chat-sivustoja, joissa pääsee keskustelemaan luotettavan aikuisen kanssa anonyymisti. Tällaisia chat-sivustoja tulisi mainostaa enemmän, koska keskustelu netissä voisi aluksi tuntua helpommalta.

Kirjoittaja on Heinolan Lyseonmäen koulun opiskelija.