Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vanhainkoti­ratkaisu toisi ajan mittaan säästöjä

Kotona asuvien huonokuntoisten vanhusten määrä on Hollolassakin kasvussa. Sen sijaan heitä hoitavien henkilöiden määrä ei tulevaisuudessa riitä.

Nyt olisi syytä jo kiireesti varautua tulevaan tilanteeseen, ettei tarvitsisi vanhuksia siirtää oman kunnan ulkopuolelle hoidettaviksi.

Hollolan Pyhäniemen vanhainkoti oli hyväkuntoinen rakennus, jonne tehtiin suuret saneeraukset, ja talo oli viihtyisä. Vanhukset tykkäsivät asua siellä. Sen toiminnan lopettaminen oli suuri virhe.

Nyt kodeissaan asuu liian huonokuntoista vanhuksia. He joutuvat olemaan pitkät päivät yksin, ja yöt ovat turvattomia ja pitkiä.

Kotihoitajista on kova puute, eikä heillä ole aikaa seurusteluun. Kiireesti viedään vanhus wc:hen ja nopeasti tehdään muut toimenpiteet, kuten annetaan lääkkeet, ja sitten kiireesti toisen vanhuksen luo. 10–15 minuuttia yhtä vanhusta kohti on liian lyhyt aika.

He, jotka haluavat ja jaksavat vielä avun turvin olla kodeissaan, se heille suotakoon, mutta huonokuntoisten tulisi päästä saman katon alle saamaan turvallista hoitoa.

Onko järkeä pitää hyväkuntoiset rakennukset tyhjillään, kun vanhukset kärsivät huonosta hoidosta kotona.

Pyhäniemen vanhainkoti on oivallinen paikka siihen. Samoin Padasjoella oleva vanhainkoti on täysin kunnossa oleva. Kysynkin, onko mitään järkeä pitää nämä hyväkuntoiset rakennukset tyhjillään, kun samanaikaisesti vanhukset kärsivät huonosta hoidosta kotona.

Kotona hoidettavat vanhukset tulevat kalliiksi, kun heidän luonaan joudutaan käymään useita kertoja päivässä.

Vanhainkodeissa vanhuksilla on turvallinen ympärivuorokautinen hoito. Hoitajienkin on helpompi työskennellä heidän hyväkseen.

Toisista vanhuksista on seuraa, eikä tunneta yksinäisyyttä. Tämä on niin tärkeä asia, ja se on vain järjestelykysymys.

Vanhainkotiratkaisu toisi päinvastoin pitemmän päälle säästöjä ja hoitajiakin saisi paremmin töihin. Näin saisivat muistisairaat vanhuksetkin hyvää ja turvallista hoitoa.

Kirjoittaja on hollolalainen aluevaltuutettu ja kunnanvaltuutettu (kesk.).