Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ilmastopolitiikka nakertaa kansalaisten, yritysten ja teollisuuden tulevaisuutta

Stanley Kubrickin ikoninen vuoden 1964 elokuva "Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia" on kyyninen satiiri muun muassa teknologian kehityksestä ja ihmisen tyhmyydestä. Elokuva tulee mieleen, kun tarkkailee nykymenoa.

Yhden totuuden asiantuntijoiden ja poliitikkojen luomat kehystarinat, joita media rummuttaa, valtaavat ihmisten mielet ja syrjäyttävät itsenäisen kriittisen ajattelun. 1960-luvun kehystarina oli kylmä sota. Tänään mieliämme marinoidaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnalla. Se on johtanut eri maissa järjettömiin energiaratkaisuihin.

Sähkömarkkinat luovat keskinäisten riippuvuuksien verkoston, joka levittää ongelmat koskemaan ihmisjoukkoja yli maiden rajojen. Heikoimmat kärsivät eniten.

Tänä talvena suomalaiset sähkönkäyttäjät ovat saaneet karmean herätyksen. Pörssisähköasiakkaat ovat saaneet normaaliin nähden jopa moninkertaisia sähkölaskuja, kun kilowattitunti on maksanut pitkälti yli euron. Sähkölämmityskotien arjen talous on järkkynyt nelinumeroisten laskujen pudotessa postiluukusta. Paljon sähköä käyttäville pienyrityksille on aiheutunut kassakriisejä.

Kallistuvat sähkölaskut tuntuvat jo kerrostaloasukkaidenkin taloudessa. Vähävaraisille ne ovat katastrofi. Vielä alle vuosi sitten määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen sai helposti alle viidellä sentillä kilowattitunti. Nyt vastaavan sopimuksen hinta on yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta.

Kymmenisen vuotta sitten asiantuntijat lupasivat lisääntyvän tuulivoiman laskevan sähkön markkinahintaa. Tuulivoima on kuitenkin hävittänyt Suomesta tuhansia megawatteja muuta energiantuotantoa, jota tarvittaisiin, kun on kylmä tai tuulee heikosti.

Tietysti markkinaehtoinen sähkö halpenee silloin, kun sitä ei tarvita.

Ilmastopolitiikassa Suomen tapaan keuliva Saksa ei ole kyennyt korvaamaan poistamaansa ydin- ja hiilivoimaa uusiutuvilla. Se ei ole edes mahdollista tuulella tai auringolla. Nyt Saksa on riippuvainen Venäjän kaasusta ja sähköstä on huutava pula. Pohjoismaiden sähkö myydään sinne mistä siitä saadaan paras hinta, ja niin suomalainen maksaa paitsi omistaan myös Saksan virheistä. Sekä Suomen että Saksan hiilen poltto lisääntyi viime vuonna 20%. Hyvin toimii vihreä siirtymä.

Tarinaan kuuluu, että sähkömarkkinoiden väitetään toimivan niin kuin pitääkin, ja että kesään mennessä sähkö halpenee. Tietysti markkinaehtoinen sähkö halpenee silloin, kun sitä ei tarvita. Miten vaikkapa sähkölämmitysasiakas hyötyy sähkön halpuudesta silloin, kun hän ei sitä tarvitse, jää selittämättä.

Olkiluoto 3:n käynnistyvän 1 600 megawatin ydinvoimalan luvataan helpottavan tilannetta. Ei helpota. Saksa nimittäin poistaa samaan aikaan loput yhteensä 8 000 megawatin ydinvoimalansa käytöstä. Pula jatkuu.

Kun samaan aikaan lämmitys- ja liikennepolttoaineiden hinnat nousevat Sanna Marinin (sd.) hallituksen avittamina taivaisiin, Euroopassa yleinen energiaköyhyys lisääntyy Suomessakin. Tätäkö sähkömarkkinoiden piti tarkoittaa?

EU:n elpymisvälineen kautta suomalainen rahoittaa esimerkiksi Espanjan kansalaisilleen energiakriisin vuoksi antamia verohelpotuksia. Jos raha ei riitä sähkö- tai polttoainelaskuun, hallituksen neuvo on: mene sossuun.

Muiden puolueiden yksimielisesti ajama ilmastopolitiikka nakertaa kansalaisten, yritysten ja teollisuuden toimintakykyä, elinvoimaa ja tulevaisuutta. Josko itsenäiselle ajattelulle ja tosiasioille annettaisiin lopulta sija tässä punavihreässä kehystarinassa?

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.).