Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Kirkon tulee toteuttaa tasa-arvoa

Joutjärven seurakunnan jäsenenä olen iloinen siitä, että seurakunnan kirkkoherra Hannes Wallin ja seurakuntaneuvosto ovat ottaneet ryhdikkäästi kantaa käsitellessään Kohtaamispaikka ry:n toiminnan jatkamismahdollisuutta Joutjärven seurakunnan tiloissa.

Perustuslain mukaiset perusoikeudet sitovat tasa-arvon toteuttamisen osalta myös kirkkoa. Sukupuoleen perustuvien työjärjestelyjen kirkossa on todettu oikeuskäytännössä merkitsevän kiellettyä syrjintää.

Seurakuntaneuvosto ei saanut Kohtaamispaikalta pyytämäänsä selvitystä siitä, voiko naispappi jakaa ehtoollista Kohtaamispaikan tilaisuuksissa. Tämä seikka sekä se, että seurakunta tarvitsee tiloja muuhun omaan toimintaansa, johtivat Kohtaamispaikan tilojen käytön päättämiseen 1.9.2022 alkaen.

Naispappeuden oltua mahdollista jo 34 vuotta on hämmästyttävää, että kirkon piirissä toimivissa yhteisöissä on voinut esiintyä tällaista osin julkisuudelta piilossa olevaa syrjintää. On hyvä, että se on tuotu julkisuuteen ja että on ryhdytty toimenpiteisiin sen johdosta.

Seurakuntaneuvoston vähemmistön menettelytapa tuoda laillisesti päätetty asia oikaisuvaatimuksena 25.1. uuteen käsittelyyn seurakuntalaisadressin saattamana on outo. Jos enemmistö laillisesti päättää jotakin, päätöksen kumoaminen oikaisuvaatimuksen perusteella heti seuraavassa kokouksessa olisi kovin huonoa hallintoa asiaan vaikuttavien seikkojen ollessa ennallaan.

Vuoden 2014 yhdenvertaisuuslaki täsmentää ja osin tiukentaa myös sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän kieltoa todetessaan, että se koskee sekä julkista että yksityistä toimintaa. Vaikka vielä on mahdollista yhdistyksen säännöissä rajata yhdistyksen jäsenkelpoisuutta sukupuolen perusteella, ovat monet perinteiset miesjäsenyyteen pohjautuvat yhdistykset siitä luopuneet.

Naispapit toivat kirkkoon paljon myönteistä ja maanläheistä verrattuna entisiin aikoihin.

Esimerkiksi rotaryklubeihin tulivat naisjäsenet jo kolmisenkymmentä vuotta sitten USA:n tasa-arvolain vaatimuksesta. Tiukalle naisjäsenyyden hyväksyminen otti niissäkin, mutta on nyt itsestäänselvyys ja suorastaan tavoite.

Naispapit toivat kirkkoon paljon myönteistä ja maanläheistä verrattuna entisiin aikoihin. Sukupuolten tasa-arvoinen erilaisuus on rikkaus niin kirkossa kuin yhteiskuntaelämässäkin.

Kirjoittaja on Tulkaa kaikki -liikkeen aktiivi.