Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Chiméne Bavardin Esalainen Täti kävi nuorisotalolla ja yleisönosastolla oli paljon napakkaa luettavaa – Mitä sinulle jäi mieleen Uutisten viikosta?

Kaverukset kirjaston pelihuoneessa kommentoimassa tietokonepelien ikärajoja, Pelicansin Pekko-maskotin haastattelu, nuorten jaksaminen korona-aikana ja koulutuskeskus Salpauksen suosituimmat alat. Siinä muutamia esimerkkejä viime viikon Etelä-Suomen Sanomien jutuista, joista ainakin osa oli tehty Uutisten viikon kunniaksi.

Aikaisemmin Sanomalehtiviikkona tunnetun viikon tarkoituksena on edelleen kannustaa koululaisia keskustelemaan luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä. Sitä ennen koululaiset pitäisi kuitenkin saada lukemaan paperi- tai verkkolehteä, ja siksi yritimme keksiä nuoria kiinnostavia juttuaiheita.

Lapsia ja nuoria koskettavien aiheiden miettiminen ei ole helppoa, jos omaan lähipiiriin ei kuuluu näiden ikäryhmien edustajia. Nuoret ovat usein kriittisiä lukijoita. He haistavat nopeasti, jos jutut on hutaisten tehtyjä tai jos nuorista kertovassa jutussa ei ole aidosti kuultu nuoria.

Toisaalta nuorten haastatteleminenkaan ei ole aina ihan yksinkertaista. He harvoin tarjoutuvat itse haastateltavaksi ja yleensä joutuvat meidän toimittajien pihteihin täysin varoittamatta. Näin kävi muutamalle pojalle viime viikolla Ahtialan nuorisotalolla, missä olimme kuvaajan kanssa hakemassa lisää nuorten kommentteja jaksamisesta korona-aikana. Kieltämättä siinä tuli itselle vahvasti täti-olo, kun yritin rennosti maskin takaa kysellä kuulumisia sohvilla lojuvilta nuorilta. Jälkeenpäin harmitti. Olisi pitänyt olla enemmän aikaa saada nuoret puhumaan aiheesta omin sanoin.

Onneksi sain samaan juttuun kouluilta kymmeniä koululaisten kirjoittamia pätkiä koronan vaikutuksista omaan arkeen. Niistä välittyi paljon turhautumista, väsymystä ja pelkoja, mutta myös sitä, että moni nuorista voi ihan hyvin.

Nuorten ääni pääsi viime viikolla hyvin kuuluville myös mielipidesivuillamme, jossa julkaistiin kymmeniä koululaisten kirjoittamia yleisönosastokirjoituksia. Minä ainakin jumiuduin aamukahvipöydässä lukemaan tavallista tarkemmin kirjoituksia, joissa otettiin napakasti ja rohkeasti kantaa koulukiusaamiseen, eroperheisiin, energiajuomien myymiseen ja koulupäivien alkamisajankohtaan.

Koululaisten kirjoitukset kiinnostavat monia, sillä saamme aina Uutisten viikolla erityisen paljon kiitosta mielipidesivuista. Eli nuoret, kirjoittakaa meille mielipiteitänne ympäri vuoden.

Koululaisten lisäksi Uutisten viikolla julkaistiin äärimmäisen kiinnostava juttu Päijät-Hämeen vuoden opettajan työpäivästä. Juttua lukiessa otsalle nousi melkein hiki, sen verran vauhdikas Villähteen koulun 3A-luokan opettajan Maija Hämäläisen arkipäivä oli. Kuvissa Hämäläinen sitoi rivissä istuvien poikien hiihtomonoja tai söi lounasta oppilaidensa tiiviisti ympäröimänä.

Kahden alakoululaisen lapsen äitinä osaan kuvitella Hämäläisen työpäivän äänimaailman. Silti hän ei menettänyt tarkkailupäivänä kertaakaan malttiaan tai kuten yksi oppilas kuvaili, "opettaja ei suuttunut ja lyönyt käsiään yhteen." Tällaisia elämän makuisia juttuja koulumaailmasta haluaisin lukea ehdottomasti enemmän.