Lukijalta | Aamun junayhteyksien pääkaupunkiseudulle pitää olla kunnossa

VR:n aamuliikenteessä on ollut pitkään ongelmia varsinkin, jos ajatellaan lahtelaisia junamatkustajia. Ihmisten täytyy luottaa etukäteen ilmoitettuihin aikatauluihin ja raideliikenteen toimivuuteen. Tällä hetkellä useat meistä pendelöijistä joutuvat tarkistamaan myöhään edellisenä iltana, miltä seuraavan aamun junavuorot näyttävät. Myös usein aamun junavuorot on peruttu tai ne ovat olleet merkittävän paljon myöhässä.

Pendelöinti pääkaupunkiseudulle vaikeutui merkittävästi tammikuun alussa, kun VR lopetti kello 6.49 Lahdesta lähtevän Intercity-junan (IC 102) liikennöinnin. Tämä junayhteys on palvellut myös Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson työmatkaliikennettä.

Nyt pääkaupunkiseudulla työskentelevien ihmisten on etsittävä vaihtoehtoisia matkustustapoja. Miksi VR lopetti tämän junavuoron? Millä mittareilla se arvioi junavuorojen kannattavuutta ja tarpeellisuutta?

Usean lahtelaisen junamatkustajan työpäivä alkaa pääkaupunkiseudulla aamulla kello 8. Tämän junayhteyden puuttuminen tarkoittaa sitä, että matkaan on lähdettävä Z-junalla jo 6.13. Tuntia myöhemmin lähtevällä Z-junalla kukaan ei ehdi enää ajoissa työpaikalleen.

Tiedämme toki, että matkustajamäärät ovat koronan vuoksi vähentyneet kolmanneksen. Meillä ei ole Suomessa vielä kilpailua raideliikenteessä. Ymmärtääksemme VR:llä on myös palvelutehtävä, jonka vuoksi sen on järjestettävä hyvät junayhteydet ihmisille, jotka haluavat matkustaa vaihtoehtoisella tavalla töihin.

Toivomme, että Lahden kaupunginjohtaja ja alueen kansanedustajat ottaisivat tämän asian välittömästi työn alle edunvalvonnan näkökulmasta. Nyt olisi taas oikea hetki valvoa päijäthämäläisten yhteistä etua.

Nyt pääkaupunkiseudulla työskentelevien ihmisten on etsittävä vaihtoehtoisia matkustustapoja.

Monelle meistä junayhteys on arvovalinta, ja sen vuoksi ihmettelemme, miksi junavuoroja perutaan ilman syytä ja yllättäen. Junalla matkustaminen on myös ympäristöteko, jos mikä!

Hintsala on lahtelainen sisustusarkkitehti ja Görman lahtelainen erityisluokanopettaja ja toimittaja.