Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ei rakenneta hotellia tai kylpylää julkisilla varoilla

Kiitos Kimmo Kankaalle ( ESS 29.1.) ansiokkaasta Esalaisesta aiheenaan kunta ja sen omistamat yhtiöt.

Artikkeli oli vastaus keskusteluun julkisesti omistetuista yhtiöistä, jotka toimivat avoimilla markkinoilla, ja vielä erittäin kilpailluilla.

Julkista omistamista ei tietenkään pidä tuomita suoriltaan. Onhan monia eri aloja, joilla yksityinen omistaminen tai yrittäminen ei vain ole kannattavaa, jolloin ne toimet pitää suorittaa verorahoilla.

Julkisella omistajalla pitää olla eri tavoitteet rahankäytölle kuin yksityisellä, esimerkiksi tuotto-odotukset eivät ole samoja. Mutta mikäli yritystoiminta on hyvin kilpaillulla alalla, kuten nyt hotelli tai ateriatuotanto, niin ei sinne ole mitään asiaa julkisesti omistetulla yrityksellä.

Tuhlataan vain veronmaksa­jien rahoja.

Kunta ja yhtiö ne huonosti yhteen soppii, mutta Lahdessa visioidaan menoa kuntahotellin pussauskoppiin

Meillä Lahdessa toimii Ateriapalvelut, josta on käyty ti­heään tahtiin julkista keskustelua. Ateria­palveluiden tytäryhtiö, Ateriasisko oy, on aloittanut toimintansa. Minkälaisia tuotto-odotuksia voidaan ajatella tälle liiketoiminnalle? Miksi julkinen toimija on alalla, jolla parhaillaan tehdään yli kolme konkurssia päivässä?

Miksi julkinen toimija on alalla, jolla parhaillaan tehdään yli kolme konkurssia päivässä?

Antaako tämä hyvän kuvan Lahdesta yrittäjäystävällisenä kaupunkina? Lahtihan on saanut hyvää suitsutusta, mutta ei tämä sovi siihen kuvaan.

Ateriapalvelut hävisi tarjous­kilpailun, mikä tulee pudottamaan liikevaihdon alle puoleen nykyisestä, ja samalla todennäköisesti kannattavuus meni samalla kertaa pakkasen puolelle.

Kun kilpailutus tuli julkisuuteen, asiasta käytiin ihan valtuusto­tasolla keskusteluja, kattiloita paukuteltiin ja homma jatkoi ennallaan.

Totuus oli jo silloin tiedossa, ja nyt se on sylissä. Olisi pitänyt myydä koko yritys pois, kun sillä oli jotain arvoa.

Nyt on jouduttu irtisanomaan yli 100 työntekijää, ja kasvua joudutaan hakemaan yksityispuolelta, jossa on ylitarjontaa.

Ateriapalveluiden säilyttämisen puolestapuhujat vetosivat, että yritys tuottaa hyvin muun muassa osinkotuloja.

Todellisuudessa omistajan ja maksajan ollessa sama, mitään tuottoja ei ole olemassa: osinko on mukana siinä maksussa, jonka kaupunki maksaa aterioista, joten raha siirtyy vain paikasta toiseen, mutta ei lisäänny.

Veronmaksajille tämä on kuitenkin kallista harrastamista, koska aterian hinta on markkinahintaa korkeampi.

Tämä pätee kaikkeen julkisesti omistettuihin yrityksiin: jos asiakas on omistaja, niin eivät siinä rahat lisäänny.

Joten ei rakenneta hotellia, eikä edes kylpylää veronmaksajien rahoilla.