Lukijalta | Päijät-Hämeeseen tuli myös huonosti tähtiä erikoistuville lääkäreille tehdyssä kyselyssä

Nuorten lääkärien yhdistyksen (NLY) koulutuspaikkakyselyssä erikoistuvat lääkärit arvioivat koulutuspaikkojaan, ja tuoreimmat tulokset julkaistiin tammikuun lopussa. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri sai hyvän kokonais­arvosanan, neljä tähteä.

Erot alueen sisällä ovat kuitenkin huomattavia, vaikkapa yhtymän oman ja yhteisyrityksen yksiköiden välillä. Päijät-Hämeen keskus­sairaalan anestesiologian ja tehohoidon yksikkö sekä Akuutti24 palkittiin erinomaisena koulutuspaikkana. Molemmat saivat täydet viisi tähteä. Hyvinvointi­yhtymän omat terveysasemat pärjäsivät myös hyvin neljän tähden arvioilla. Yhteisyritys Harjun terveys sai harmillisesti vain kaksi tähteä. Tulos on huono.

Se, että Harjun terveys oli selvästi yhtymän omia perusterveydenhuollon yksiköitä huonompi, voi aiheuttaa ongelmia lääkärirekrytoinnissa. Huono maine leviää nopeasti, eikä se erottele toimipaikkoja tarkasti. Tällä voi olla vaikutuksia koko alueen lääkärirekrytointiin.

Jos puolet perusterveydenhuollostamme on koulutuksellisesti heikkolaatuista, se ei paranna keskussairaalan vetovoimaa – tekeväthän monet erikoistuvat lääkärit mielellään samalla alueella myös pakollisen perusterveydenhuollon koulutusjakson ennen siirtymistään keskussairaalaan.

Erikoistuvat lääkärit ovat aina jo valmistuneita, laillistettuja lääkäreitä ja tärkeä osa potilaita hoitavaa henkilökuntaa. Koulutuspaikkaansa tyytyväiset erikoistuvat lääkärit jäävät todennäköisemmin valmistumisensa jälkeen paikkakunnalle töihin erikoislääkäriksi – ja veronmaksajiksi.

Tulevan lääkärityövoiman riittävyyden kannalta koulutuspaikkakyselyyn ja sen tarkempaan analyysiin tutustuminen olisi hyödyllistä kaikille arvioiduille tahoille ja etenkin Harjun terveydelle.

Pikaisia toimia tarvitaan pohjalukemat saaneessa Harjun terveydessä.

Myös tuoreet aluevaltuutetut voivat perehtyä tuloksiin. Palautteen avulla yhtymän tavoite olla vuoden päästä Suomen paras sote-työpaikka voi konkretisoitua aidoiksi, tehokkaiksi toimiksi. Nuorten lääkärien yhdistykseltä saa tarvittaessa tarkemman esittelyn toimipaikkakohtaisesti.

Koulutuksen ja työhyvinvoinnin järjestäminen vaatii rahaa ja aikaa, mutta se maksaa itsensä takaisin, kun haluttuun työpaikkaan löytyy tekijöitä ilman kalliita rekrytointikampanjoita. Koulutuksellisesti laadukas toimipiste tarjoaa myös todennäköisemmin kustannustehokasta ja turvallista hoitoa.

Pikaisia toimia tarvitaan kyselyssä esille tulleiden epäkohtien korjaamiseksi pohjalukemat saaneessa Harjun terveydessä. Yhteisyrityksellä on tuhannen taalan paikka osoittaa yksityisen notkeutta, jota mainospuheet ovat ylistäneet.

Nopeiden ja tehokkaiden toimien avulla voidaan varmistaa jatkossa lääkärityövoiman parempi saatavuus, työntekijöiden hyvinvointi ja turvallinen potilastyö.

Virtanen on erikoistuva lääkäri ja aluevaltuutettu (sd.) ja Külmasu erikoistuva lääkäri ja vara-aluevaltuutettu (vihr.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut