Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Kuhmon erämaasusista tuli poliittinen kiistanaihe

Harvat eläimet ovat saaneet poliitikot reagoimaan yhtä kiivaasti kuin Kuhmon erämaassa jolkottelevat sudet. Yksi Suomen syrjäisimmistä susilaumoista oli tarkoitus ampua, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Suomen riistakeskuksen myöntämän poikkeusluvan neljän suden tappamiseksi.

Tämänkertainen susikiista sai alkunsa syksyllä, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) alaisuuteen kuuluva ministeriö hyväksyi asetuksen, joka sallii enintään 20 suden kannanhoidollisen metsästyksen vuoden 2022 alusta lähtien. Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) mukaan kaatolupa-asetus on kestämätön Suomen susikannalle.

Useat keskustan kansanedustajat sen sijaan hehkuttivat asetusta. He muistuttivat, että susikanta on suurin sataan vuoteen. Susien tunkeutuminen liian lähelle ihmisten elinpiiriä on iso ongelma monessa maakunnassa. Sudet tuovat turvattomuutta ja aiheuttavat vahinkoa kotieläimille ja koirille.

Susikeskustelu sai lisää kierroksia, kun Suomen riistakeskus antoi kaatolupia Kuhmon susille. Vihreiden ja vasemmistoliiton poliitikot arvostelivat voimakkaasti annettuja kaatolupia. He perustelivat näkemystään sillä, ettei lauma häiritse ihmisiä. Keskustan ja kokoomuksen piiristä torjuttiin väitteet Kuhmon lauman ihmisarkuudesta.

Vihreiden ja vasemmistoliiton taholta on esitetty koko susien kaatolupaa määrittelevän järjestelmän uudistamista. Ne kritisoivat sitä, että yksittäisellä ministerillä ja ministeriöllä on asiassa päätäntävalta. Päätökset pitäisi tehdä hallituksessa yhdessä. Keskustan taholta on esitetty, että susien kaatolupiin liittyvät päätökset pitäisi siirtää nykyistä selvemmin alueille.

Kaatolupien vieminen valtioneuvostoon on liian järeä toimi. Hallituksella on tärkeämpääkin tekemistä kuin pohtia susien ja kaatolupien määrää. Päätösten vieminen alueille ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Järkevintä on, että periaatepäätökset kaatoluvista tekee jatkossakin asiantuntijaministeriö eli maa- ja metsätalousministeriö.

Jo vuosia jatkunut susikiista on perinteinen kaupunki vastaan maaseutu -konflikti, joka kulminoituu politiikassa vihreiden ja keskustan väliseen vastakkainasetteluun. Kannanhoidollinen metsästys on hyvä keino ratkaista ongelmaa. Sen avulla ihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi susialueilla. Samalla voidaan turvata elinvoimainen susikanta. Kannanhoidollisen metsästyksen avulla edistetään myös suden hyväksyttävyyttä ja vähennetään salametsästystä, mikä on noussut valitettavasti rauhoitetun suden surmaksi useilla alueilla.