Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Aikuisten asettamat rajoitukset ja paineet eli kun ”kaikki kiva kielletään”

Kaikki ovat varmaan joskus törmänneet lausahdukseen ”Kaikki kiva kielletään”, mutta onko se totuus? Kohtuulliset ja yhdessä sovitut, reilut rajat ovat aina tarpeen. Toisaalta on paljon myös liiallisia rajoituksia.

Totta kai monet huoltajat ajattelevat lastensa parasta, mutta virheen on tehnyt silloin, kun lapsi alkaa kapinoida vastaan. Lapsi voi esimerkiksi salata paljon tärkeitä ja itseensä kohdistuvia asioita. Alaikäinen voi myös alkaa käyttäytyä tyhmästi ja lainvastaisesti.

Monet huoltajat ovat laittaneet rajoituksia omien mieltymystensä mukaan ja siten alkaneet kontrolloida nuorten elämää alitajuisesti.

Olemme kuulleet useita huonoja kokemuksia vanhempien kohtuuttomista rajoitteista ja paineista. Tällaisia ovat nuoren mielipiteen, identiteetin ja ihmissuhteiden manipulointi. Nuorelle voi tulla turhia paineita ja itsetunto-ongelmia: ”Olenko minä tarpeeksi?”, ”Teenkö minä tarvittavan?’’ tai ”Kuulunko minä joukkoon?”

Huoltajat voivat myös tarttua liikaa lapsen koulun­käyntiin. Aikuiset antavat nuorille kuvan, että he odottavat esimerkiksi kouluarvosanoilta paljon, mikä voi luoda tarpeetonta stressiä jo valmiiksi vaikealle koulunkäynnille.

Lapsilla on oikeus yksityisyyteen ilman pelkoa siitä, että se rikottaisiin.

Huoltajien täytyisi kuunnella enemmän lasten mielipiteitä ja oivalluksia asioista.

Lapsilla on oikeus yksityisyyteen ilman pelkoa siitä, että se rikottaisiin. Jos näin tapahtuisi, siitä tulisi vain isompi ja huonompi asia.

On toki lainvastaisia asioita, esimerkiksi päihteiden käyttö, joka on yksiselitteisesti kielletty alle 18-vuotiailta. Eli myös nuorten kannattaa ymmärtää, että on asioita, joihin vanhemmat ei vain voi vaikuttaa, eikä tahtoaan saa aina läpi.

Epäilemättä ristiriitaisuuksia tulee aina vastaan, eikä se tarkoita, että nuori ei tarvitsisi huoltajan tukea. Tuen kuuluu olla sellaista, että siitä ei synny ylimääräistä painetta.

Huoltajan kannattaa välillä vain istua nuoren kanssa ja jutella yhteisistä säännöistä, jotta molemmat tietävät, mikä on parasta toiselle. Antaa lapsien olla lapsia.

Kirjoittajat ovat Kivimaan peruskoulun 8C-luokan oppilaita Lahdesta.