Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lapsille kannattaa puhua rahasta myös kouluissa

Maailma pyörii rahan ympärillä. Ilman rahaa mahdollisuudet elämässä ovat todella ohuet. Kenelläkään meistä ei ole rahaa kuitenkaan loputtomasti. Elämä on helpompaa, kun ei tarvitse huolehtia koko ajan omasta ta­loudestaan.

Voit antaa omille lapsillesi hyvät lähtökohdat aikuiselämään kertomalla heille avoimesti rahasta.

Rahasta ei kannata puhua tuhlailuna ja kiiltävinä kelloina, vaan säästämisenä ja sijoittamisena. Jos rahasta puhutaan vain tuhlaamisena, lapset ja nuoret saavat siitä helposti vääränlaisen kuvan. Lapsesi eivät opi euron arvoa, jos ostat heille aina kaiken, mitä he haluavat. Tietenkin rahaa saa ja pitääkin käyttää, mutta on vaarallista, jos lapset oppivat käyttämään aina kaiken ansaitsemansa.

Luin Ilta-Sanomista huolestuttavan uutisen suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen kasvusta vuonna 2020. Uskon, että suurimman osan näistä merkinnöistä olisi voinut välttää kertomalla selkeästi vastuullisesta rahankäytöstä jo nuoresta al­kaen. Maksuhäiriömerkinnän saanut ei ehkä saa puhelinliittymää, vuokra-asuntoa tai lainaa.

Mielestäni olisi tärkeää, että nuorille kerrottaisiin ainakin kavalien pikavippien vaaroista. Ne ovat tuhonneet useiden ihmisten elämän ainakin väliaikaisesti.

Osa vastuusta kuuluu vanhempien lisäksi kouluille. On selvää, että kaikki vanhemmat eivät kerro lapsilleen vastuullisesta rahankäytöstä tai säästämisestä, jos he eivät itsekään hallitse niitä. Tämän takia olisi tärkeää, että kouluissa opetettaisiin laajemmin oman talouden hoitamisen perusasioita. Ei riitä, että asioita sivutaan vain muutaman tunnin ajan yhdeksännen luokan yhteiskuntaopissa.

Moni ­omilleen ­muuttava nuori ei edes ­tiedä, miten laskut ­maksetaan.

Moni omilleen muuttava nuori ei edes tiedä, miten laskut maksetaan, koska kukaan ei ole opastanut heitä.

Itse olen niin onnekas, että vanhempani ovat puhuneet minulle rahasta. Tiedän kuitenkin, että monille nuorille ei ole puhuttu rahasta sanaakaan heidän lapsuudessaan. Senkin takia myös koulujen pitäisi ottaa suurempi vastuu ja opettaa talousasioita.

Vaikka kaikki eivät haluaisikaan, on rahalla iso merkitys jokaisen elämässä. Siksi on tärkeää, että siitä puhutaan avoimesti jo nuorillekin.

Kirjoittaja on Salpausselän peruskoulun 8H-luokan oppilas.